Zemlje Europe nastavljaju sa snažnom reformskom agendom

Radiosarajevo.ba
 Zemlje Europe nastavljaju sa snažnom reformskom agendom
Zemlje Evrope i centralne Azije nastavljaju s aktivnim programom reformi na unaprjeđenju poslovnog okruženja, otvaranju radnih mjesta i poticanju rasta, kako navodi godišnji izvještaj Doing Business Grupacije Svjetske banke.

Danas objavljeni izvještaj Doing Business 2018: Reforme za otvaranje radnih mjesta, evidentira 44 reforme u prethodnih godinu dana u regiji, što daje broj od ukupno 673 reforme provedene tokom proteklih 15 godina.

Dvije ekonomije iz regije, Kosovo i Uzbekistan, se ističu kao one koje su najviše napredovale, a 13 od 24 ekonomija u regiji je rangirano među prvih 50 po globalnom rangiranju izvještaja Doing Business

Reforme provedene prošle godine su se uglavnom odnosile na oblasti registracije imovine (osam reformi), dobivanje kredita (sedam) i zaštitu manjinskih investitora (šest). Na primjer, Gruzija je ojačala zaštitu manjinskih investitora pojašnjavanjem strukture vlasništva i kontrole. 

Ruska Federacija je olakšala prenos imovine smanjenjem vremena potrebnog za podnošenje zahtjeva za državnu registraciju prenosa vlasništva. Reforme na Kosovu su obuhvatile usvajanje novih zakona za jačanje rješavanja nesolventnosti i olakšanje pristupa kreditu. Uzbekistan je ojačao zaštitu manjinskih investitora povećanjem zahtjeva za korporativnom transparentnošću, dok je Litvanija olakšala dobivanje priključka na električnu energiju pojednostavljenjem procedura i smanjenjem naknade za priključak.

Turska, ne samo da je ojačala pristup kreditu usvajanjem novog zakona o osiguranim transakcijama koji uspostavlja jedinstven registar kolaterala i omogućava vansudsku naplatu kolaterale, već je i unaprijedila sistem izvještavanja o kreditima, usvajanjem novog zakona o zaštiti ličnih podataka. Ukrajina je olakšala dobivanje građevinskih dozvola značajnim smanjenjem naknade.

Ostale zemlje u regiji koje su implementirale reforme u prethodnoj godini su Kazahstan (tri reforme), Kirgistan (jedna) i Tadžikistan (dvije). U Kazahstanu je, na primjer, olakšano izvršenje ugovora, uvođenjem dodatnih vremenskih standarda za ključne sudske postupke, koji se u većini slučajeve poštuju. Reforme implementirane u Kirgistanu su ojačale pristup kreditu putem dvije nove uredbe kojima se uspostavlja jedinstven i moderan registar kolaterala, a unaprijeđen je i sistem izvještavanja o kreditima, usvajanjem novog zakona o razmjeni informacija o kreditima. Tadžikistan je olakšao pokretanje poslovne djelatnosti podizanjem praga prihoda za plaćanje PDV-a i ukinuo određene procedure, time olakšavajući registraciju imovine.

“Zemlje Evrope i centralne Azije nastavljaju demonstrirati vrlo snažnu reformsku agendu,” rekao je Santiago Croci Downes, šef programa u odjelu za Doing Business.  “Kako se uticaj ovih reformi bude širio, vjerovatno ćemo vidjeti dinamičniji privatni sektor koji će nastaviti poticati ekonomski rast u regiji.”

Najviše rangirane zemlje iz regije su Gruzija (9. mjesto), bivša Jugoslovenska Republika Makedonija (11.) i Litvanija (16). 

Zemlje Evrope i centralne Azije pokazuju najbolji učinak u Doing Business oblastima koje se odnose na zaštitu manjinskih investitora i registraciju imovine. Na primjer, potrebno je prosječno 20 dana za transfer komercijalne imovine, u poređenju s globalnim prosjekom od 49 dana.

Regija i dalje pokazuje slabiji učinak u oblasti građevinskih dozvola i priključaka na električnu energiju. U regiji je prosječno potrebno 168 dana za dobivanje građevinske dozvole, u poređenju sa 158 dana globalno. A poduzetniku u regiji trebaju 144 dana da se priključi na električnu energiju, dok je globalni prosjek 92 dana.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije