Zvizdić: BiH je opredijeljena ka članstvu u Europskoj uniji

Fena
Zvizdić: BiH je opredijeljena ka članstvu u Europskoj uniji
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić učestvovao je danas u Ohridu na sastanku lidera zapadnog Balkana, gdje je razgovarano o unapređenju regionalne saradnje i najnovijoj inicijativi za ukidanje prepreka za slobodni protok roba, usluga, kapitala i ljudi.

Zvizdić je potvrdio nedvosmislenu opredijeljenost Bosne i Hercegovine članstvu u EU, kao i nastavku procesa NATO integracija, što je obaveza prema važećim strateškim i zakonskim dokumentima Bosne i Hercegovine. 

Istaknuo je značaj tih procesa za postizanje trajne stabilnosti i prosperiteta BiH i regije, i jasno istaknuo da BiH nije spremna učestvovati u bilo kojoj inicijativi ili sporazumu koji bi mogao imati negativne posljedice na dalji put BiH prema članstvu u EU.

Zvizdić je rekao da BiH podržava regionalne inicijative koje doprinose miru, stabilnosti, unapređenju političkog dijaloga i jačanju regionalne saradnje, te ekonomskom prosperitetu regije.

S tim u vezi, naglasio je opredijeljenost BiH daljnjoj i potpunoj implementaciji postojećih sporazuma, poput CEFTA, MAP REA, Berlinskog procesa, kao i jačanju regionalne saradnje u okviru Zapadnobalkanske šestorke (WB6).

Podcrtao je važnost godišnjih samita o zapadnom Balkanu kao ključnih pokretača  napretka u evropskim integracijskim procesima i čestitao Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji na preuzimanju predsjedavanja Berlinskim procesom.

Ukazao je na činjenicu da je saradnja u okviru Berlinskog procesa značajno ojačala saradnju u regionu, u smislu realizacije konkretnih infrastrukturnih regionalnih projekata koji imaju veliki benefit za građane i ekonomiju, posebno kroz Agendu povezivanja i Digitalnu agendu.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH istaknuo je očekivanja da će se pozitivni primjeri rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja, navodeći kao pozitivan primjer potpisivanje Ugovora o granici između BiH i Crne Gore, nastaviti i da će uslijediti konkretni koraci ka zaključivanju ugovora o granici između BiH i preostalih dviju susjednih zemalja.

„Rješavanje pitanja granice Bosne i Hercegovine sa susjednim zemljama će kreirati potrebne osnove i za unapređenja svih oblika prekogranične saradnje, te će unaprijediti naše zajedničke napore koji se nameću u kontekstu današnjih izazova s kojima se susrećemo“, rekao je Zvizdić.

On je rekao da bi se kreiranjem otvorenih granica za legalan protok ljudi, roba, usluga i kapitala jačala ekonomska integracija, te ubrzao ekonomski rast, ali je i skrenuo pažnju da je neophodno prethodno osigurati da su granice utvrđene, jake i zaštićene s ciljem sprječavanja svih oblika prekograničnog kriminala.

Dodao je da je  bitan i sigurnosni aspekt koliko i ekonomski, te da je veoma teško govoriti o “Mini Šengenu” koga smatra preambicioznim nazivom koji ne odgovara ovakvoj inicijativi.

Zvizdić je istaknuo neophodnost intenziviranja bilateralne i regionalne saradnje u oblasti sigurnosti, posebno bolje saradnje u pogledu kontrole prelaska granica, što je na koncu  obaveza svih zemalja i u okviru procesa EU integracija.

„Naša zemlja je u prethodnim godinama pokazala da zaista jeste pouzdan partner i konstruktivno je davala doprinos unapređenju svih oblika međusobne saradnje i sigurno ćemo ostati jednako posvećeni  jačanju političkog dijaloga, dobrosusjedstva, mira i stabilnosti u regiji. Bosna i Hercegovina će učestvovati u procesima regionalne saradnje isključivo na principima očuvanja suvereniteta i nezavisnosti, kao i jednake koristi za sve, uz očuvanje procesa integracije u EU, kao primarnog cilja s kojim svaka regionalna inicijativa mora biti kompatibilna“, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, saopćeno je iz tog vijeća.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije