Zvizdić: 2017. godina donijela progres koji je evidentan, ali nije dovoljan

Fena
Zvizdić: 2017. godina donijela progres koji je evidentan, ali nije dovoljan
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića izrazio je zadovoljstvo jer su pozitivni trendovi u oblasti europskih integracija i oporavka i rasta ekonomije BiH, koji su zabilježeni u 2015. i 2016., nastavljeni i u 2017. godini.

Istaknuo je da je Vijeće ministara BiH je u dosadašnjem dijelu svoga mandata uspjelo otkloniti naslijeđenu višegodišnju blokadu europskog puta BiH, te da su planski i smisleno pokrenute brojne aktivnosti na realizaciji europskih obaveza BiH, omogućivši stupanje na snagu SSP-a, usvojivši mehanizam koordinacije koji je pokazao svoju punu funkcionalnost, dajući puni kredibilitet aplikaciji za članstvo u EU, kao i dobivanje i skoru finalizaciju Upitnika, što će u narednom periodu rezultirati dobivanjem kandidatskog statusa i stabilnom europskom perspektivom BiH.

Zvizdić je naglasio da su brojne dosadašnje reforme na nivou Vijeća ministara BiH provedene u skladu sa zacrtanom dinamikom, realizacija mjera iz Reformske Agende ide u skladu sa akcionim planom, a desetine usvojenih i implementiranih zakona, strategija, politika i akcionih planova su već dali vidljive efekte tako da su svi vitalni ekonomski parametri u zadnje tri godine u porastu, a pojedini rezultati i indikatori su u 2017. dosegli rekordne iznose, što u nizu sektora pozicionira Bosnu i Hercegovinu kao lidera u regionu zapadnog Balkana.

"U deset mjeseci 2017. godine zabilježen je rekordan domaći i regionalni rast izvoza od 16,8 posto, od čega više od 72,8 posto ide prema zemljama EU, sto je vjerodostojan pokazatelj pozitivnog privrednog razvoja BiH", istakao je.

Zvizdić je kazao da kontinuirano raste i industrijska proizvodnja, da je prosječni rast BDP-a zadnje tri godine 3 posto, da bosanskohercegovačka privreda postaje sve konkurentnija te da je u zadnjih trideset mjeseci otvoren značajan broj novih radnih mjesta.

"BiH je u 2017., kao država sa najbolje pripremljenim projektima, dobila na samitu u Trstu grant od skoro 100 miliona KM i finansijsku podršku za četiri projekta u iznosu od cca 500 miliona KM", naglasio je.

Zvizdić je također dodao da su osigurana i sredstva za projekte u oblasti izgradnje putne i energetske infrastrukture, za razvoj malih i srednjih preduzeća, što će u 2018., sa usvajanjem Strategije ruralnog razvoja, uključiti i višemilionska sredstva za razvoj poljoprivrednog sektora.

"Istovremeno, usvajanjem seta zakona o akcizama stvoreni su uvjeti za pokretanje investicija u 2018., u oblasti izgradnje autoputeva i puteva na nivou od cca 800 miliona KM, sto će značajno doprinijeti rastu ekonomije, bržem protoku ljudi i roba i otvaranju hiljada novih radnih mjesta", poručio je.

Zvizdić se osvrnuo i na turizam , ističući da je u 2017. zadržao trend rasta, i ostao među najbrže rastućim granama privrede u BiH. Dodao je da, osim pozitivnog utjecaja na ekonomiju, rast turizma omogućava stotinama hiljada posjetitelja da se upoznaju sa kulturno-historijskim i prirodnim naslijeđem i ljepotama Bosne i Hercegovine.

"Prema podacima Svjetske turističke organizacije BiH će do 2020. biti među deset zemalja sa najvećom stopom rasta turizma u svijetu, a Sarajevo, kao “Jerusalem Europe” će ostati među pedeset najprivlačnijih gradova na planeti", naglasio je Zvizdić.

Također je dodao da je u 2017. godini zabilježen najveći nivo direktnih stranih investicija u posljednjih deset godina, koji će se približiti iznosu od milijarde KM, što jasno pokazuje da je zahvaljujući provedenim reformama i unapređenju poslovnog okruženja, BiH postala privlačna destinacija za realizaciju poslovnih ideja i planova.

"BiH je i u 2017-toj ostala najmanje zadužena država u regionu i Europi, čiji je dug manji od 40 posto BDP-a, za razliku od drugih država u regionu čiji je dug veći od 80 ili 90 posto njihovog BDP-a. U 2017.-toj je u BiH ostvaren najveći nivo prihoda od indirektnih poreza premašivši po prvi put iznos od sedam milijardi KM", kazao je.

Također je naglasio da je BiH u međunarodnim relacijama, uprkos brojnim izazovima i turbulencijama, sačuvala svoj integritet i kredibilitet, ostajući posvećena daljem jačanju svojih državotvornih elemenata.

"Dakle, 2017. je donijela progres koji je evidentan ali nije dovoljan, i prije svega mora biti podsticaj za dalji rad na realizaciji europskih i ekonomskih ciljeva, jačanju vladavine prava i daljem razvoju regionalne i međunarodne saradnje", istakao je.

Naravno, kazao je Zvizdić, BiH se i u 2017. suočavala sa brojnim izazovima koje su prije svega producirali političari koji kao soluciju nude disoluciju i koji bi zbog nedostatka odgovornosti rušili vlade i sprečavali napredak države.

"Vjerojatno će i izborna 2018. godina biti obilježena sa sličnim i već viđenim neproduktivnim političkim prepucavanjima, ali moja novogodišnja poruka građanima BiH je da retrogradne snage možda mogu ometati i usporavati evropski put, ali on neće biti zaustavljen, MAP za NATO će i pored opstrukcija biti aktiviran, ekonomske reforme će biti nastavljene i sasvim sigurno će voditi ka rastu, razvoju i novim radnim mjestima", navodi se u novogodišnjoj čestitki predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije