Dedić: 2018. godinu očekujemo u puno boljem svjetlu

Fena
Dedić: 2018. godinu očekujemo u puno boljem svjetlu

Protekla godina za općinu Jablanica bila je otežavajuća, iz razloga što je u Budžetu općine Jablanica u 2017. godini, od naknade koju im daje Elektroprivreda BiH bilo manje sredstava za oko 1.500.000 KM, kazao je u rezgovoru za Fenu načelnik Jablanice Salem Dedić.

"Ali bez obzira na tu poteškoću i to što smo morali rebalansirati Budžet, te otkazati neke manje projekte u najvećoj mogućoj mjeri ostvarili smo program rada općinskog načelnika i općinskog Vijeća", kazao je Dedić.

"Započevši u 2016. godini i kroz 2017. godinu, završili smo jednu kompletnu aktivnost i dobili prestižni BFC certifikat, odnosno međunarodni certifikat općine sa povoljnim poslovnim okruženjem, što je za nas, kao jednu malu općinu izuzetno bitno. Također, zajedno sa Vladom HNK-a, imali smo značajna izdvajanja za projekte utopljavanja naših Javnih ustanova, Doma zdravlja, te osnovne i srednje škole u Jablanici", istaknuo je Dedić.

Prema njegovim riječima, provode se  aktivnosti u projektima sa Elektroprivredom, u kojima se okončava četvrti tender kako bi se izvršila sanacija porušenog mosta Bitka za ranjenike na Neretvi.

"Radili smo na kapitalnim projektima, kao što su investicije na našoj velikoj sportskoj dvorani, te rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže i infrastrukturni projekti u mjesnim zajednicama. Mislim da smo u tom pravcu i uspjeli, jer smo zbog neostvaranja prethodno spomenutih prihoda od Elektroprivrede, bili prinuđeni da u 2017. godini odustanemo od dosta projekata. Vezano za projekte rekonstrukcije gradskog parka u Jablanici, rekonstrukcije trgova, to su ugovoreni poslovi koji će na proljeće 2018. godine krenuti u realizaciju", kazao je Dedić, osvrćući se na rad i aktivnosti općine Jablanica u 2017. godini.

Općina Jablanica, koja posjeduje međunarodni certifikat ISO 9001/2008 a koji će od 2018. godine biti unaprijeđen u 9001/2015, u saradnji sa regulatornom razvojnom agencijom radila je na donošenju akcionog plana zapošljavanja za naredne tri godine.

Načelnik Dedić kazao je kako su u tom akcionom planu analizirali sve ono što imaju u Jablanici, i sve ono što je kroz socio-ekonomsku analizu prepoznato kao problem.

Izrazio je nadu da će taj akcioni plan uspješno realizovati u naredne tri godine kako bi se ostvarila nova radna mjesta.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Jablanica u 2017. godini, usvojen je i Budžet za 2018. godinu u iznosu od oko 8.500.000 KM. Dedić je kazao kako je Budžet orijentisan da se ispoštuju sve zakonske obaveze općinske administracije, javnih ustanova i nevladinih organizacija, koje su od strateškog interesa, te za poticaje u zapošljavanju volontera kao i poticaje u zapošljavanju privrednicima.

Dodao je kako su orijentisani u pravcu da Budžet u 2018. godini bude smanjen u dijelu socijalnog izdvajanja, jer prema rječima Dedića, svake godine rade na tome da on što više bude razvojni a što manje socijalni, te kako se trenutno nalazi na nekoj granici između socijalnog i razvojnog.

"Ono što smo posebno prepoznali u Budžetu 2018. godine, je da prvo donesemo regulacione planove poslovnih zona, glavne projekte za investiranje u poslovne zone, i predviđena su određena sredstva sa viših novoa vlasti kako bi mogli investirati, što stvara nove pretpostavke za zapošljavanje. Također, povećali smo i poticaje u zapošljavanju, a subvencije koje dajemo JKP Jablanica, su na nivou kao i 2017. godine. Posebno želim istaknuti da smo pristupili onom što smo stalno tvrdili, a to je da u idućoj godini nekadašnjem preduzeću „Amina“ omogućimo radnicima, koji su stvorili uslove, odlazak u penziju, iako po sudskim presudama nismo bili to obavezni", istaknuo je Dedić.

 Kazao je kako 2018. godinu očekuju u puno boljem svjetlu.

Brojni su projekti planirani u 2018. godini počevši od zgrade socijalnog stanovanja za zbrinjavanje osoba iz kampa Unis, proširenja Doma za stara i iznemogla lica, te završetka radova i izgradnja pristupnog puta sportskoj dvorani, rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže u gradu, do rekonstrukcije trga Alije Izetbegović, kao glavnog središta u gradu sa projektovanjem i uklanjanjem bivšeg skladišta HE na Neretvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije