U novu godinu ulazimo uz natprosječno toplo vrijeme

Fena
U novu godinu ulazimo uz natprosječno toplo vrijeme
U novu godinu ulazimo uz natprosječno toplo vrijeme, podaci su Hidrometeorološkog zavoda RS-a.

Neće biti snježnih padavina da upotpune zimski ambijent. U Banjoj Luci se nakon hladnijeg jutra očekuje dnevna temperatura vazduha od čak 12 stepeni Celzijusa, a u Doboju i Bijeljini i do 13 stepeni, što i nije uobičajeno za januarske vremenske prilike. 

Meteorološki podaci pokazuju da je najtopliji 1. januar (u periodu 1961-2017. godina) u većini predjela u RS-u bio 1982. godine, a najhladniji 2015. godine.

Najviša temperatura 1. januara je izmjerena u Trebinju 1988. godine i to čak proljetnih 19 °C i u Banjoj Luci 1982. godine 18,1°C.

U najvećem gradu RS-a, osim 1982. godine, vrlo toplo bilo je i 1962. i 1998. godine.

Najniža minimalna temperatura i to od -16°C izmjerena je u Banjoj Luci 1. januara 2015. godine.

Veoma hladno s temperaturom u minusu bilo je i 1997.godine, kada je u Banjoj Luci 1.januara izmjereno -15,8 °C, ali i 1969.godine kada je živa na termometru pala na -12,6 °C.

Danas u Bosni prije podne umjereno, a ponegdje pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, malo do umjereno oblačno i sunčano. U Hercegovini pretežno sunčano uz mjestimično malu oblačnost. Po kotlinma i uz riječne tokove moguća je magla ili niska oblačnost. Vjetar slab zapadnog i jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 2, na jugu do 2 do 5, a najviša dnevna od 4 do 10, na jugu do 13 stepeni. 


U Sarajevu prije podne umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U kotlinskim djelovima grada moguća je magla. Tokom dana, malo do umjereno oblačno i sunčano. Jutarnja temperatura zraka oko -2, a najviša dnevna temperatura zraka oko 5 stepeni.

Biometereološka prognoza: Biometeorološke prilike će se postepeno pogoršavati pod utjecajem toplog strujanja zraka i približavanja poremećaja sa zapada. Meteoropati bi mogli patiti od glavobolje, razdražljivosti i nesanice, a hronični bolesnici od tegoba vezanih za njihove bolesti. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije