Zvanično: Počinje rekonstrukcija vodovodne mreže u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Zvanično: Počinje rekonstrukcija vodovodne mreže u Sarajevu
Foto: Press KS / Potpisan ugovor vrijedan 5,5 miliona eura

Ministar komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo Srđan Mandić, direktor KJKP Vodovod i kanalizacija Enver Hadžiahmetović i predstavnici firme Unioninvest&Deling Mirza Hadžibegić i Omer Delalić danas su potpisali ugovor vrijedan 5,5 miliona eura.

Ovim ugovorom, kreditna sredstva iz prve tranše Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja iznosi deset miliona eura, utrošit će se na rekonstrukciju elektroenergetskog sistema, pumpnih stanica i elektromašinskih postrojenja na Bačevu, Stupu i Centru.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Ministar Mandić je istakao da su ostvareni veliki pomaci kad se govori o realizaciji kredita EBRD-a.

To je za ovo ministarstvo najvažniji projekat, a siguran sam i za Vladu Kantona. Poslije niza problema možemo reći da spašavamo dugo najavljivani projekt, te da krećemo u rekonstrukciju tri velike pumpne stanice. Danas zvanično počinje dugoočekivana realizacija EBRD-a kredita, ovo je prva faza. Vrlo brzo kreće potpisivanje novog tendera za rekonstrukciju drugih trasa vodovodne i kanalizacione mreže. Nadamo se da ćemo u roku imati sve završeno te da ćemo se moći pohvaliti da imamo jedan od najsavremenijih vodovodnih sistema u ovom dijelu Evrope”, istakao je Mandić.

Premijer KS Edin Forto je rekao da je nulti prioritet ove vlade vodosnabdijevanje, odnosno postavljanje ovog sistema u okvire domaćinskog, dobrog i modernog poslovanja.

Činjenice govore o tome, da ćemo se napokon uozbiljiti, kompletnu stvar smo završili s međunarodnim finansijskim institucijama koje imaju visoke zahtjeve u smislu pripremljenosti projekata. Pripremljenost projekata je najveća boljka u budžetu s kojom se ova vlada suočila u prvoj godini mandata. Sve naredne faza će se ubrzano odvijati”, kazao je Forto.

Direktor ViK-a Enver Hadžiahmetović je istakao da je ovaj projekt najznačajniji za to preduzeće.

“Nakon tri mjeseca rada, krenuli smo na taj put od kojeg očekujemo da će biti dobar i uspješan. Već smo obavili razgovore s izvođačima i nadzorom i mislim da će ovo biti jedna dobra priča u narednih nekoliko godina”, istakao je Hadžiahmetović, saopćeno je iz Press službe KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije