Ministar Mandić odgovorio ministru Džindiću: Nije fer to što radite

E. Halimić
Ministar Mandić odgovorio ministru Džindiću: Nije fer to što radite
FOTO: AA / Srđan Mandić

Ministar komunalne privrede Kantona Sarajevo Srđan Mandić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba govorio je o za sutra zakazanom sastanku delegacija Vlade FBiH i Vlade KS o poskupljenju plina.

Džindić: Ne može se razgovarati o ukidanju odluke o poskupljenju plina

Mandić je za naš portal kazao da nije fer od ministra Džindića da unaprijed „podriva“ sutrašnji sastanak, govoreći da on nema smisla te da odluka Vlade FBiH o poskupljenju plina ostaje.

Ilustracija - undefined

Foto: Pixabay: Ilustracija

„Nije korektno neki sastanak unaprijed prozvati suvišnim. Naša želja je da sa sutrašnjim sastankom pokušamo urazumiti kolege iz Vlade FBiH i naći kompromis zbog težine ove situacije. Da se zajednički ovaj teret podnese. Mi smo više puta ponavljali da je ovo direktni udar na građane Kantona Sarajevo obzirom da je upravo Kanton najveći potrošač plina u BiH. Mi smo već najavili da ukoliko sutra sastanak ne završi konkretnim rezultatima, biti zakazana vanredna sjednica Skupštine KS, na kojoj ćemo zajedno s poslanicima i javnošću zauzeti zajednički stav i odrediti dalje mjere“, kazao je Mandić.

Dodao je da prema informacijama kojim raspolaže, građani su spremni da daju podršku Vladi KS.

„Spremni su, neću reći na velike proteste, ali građani neće dobronamjerno shvatiti i prihvatiti ovakvu odluku Vlade FBiH. Građani dobro razumiju šta ova odluka znači za njih ali i razumiju političku pozadinu. Posebno u smislu izjave kolege Džindića o dva kantonalna preduzeća sa po 300 radnika. Jasno se zna za te dvije firme šta je funkcija jedna, a šta druga (Sarajevogas i Toplane op.a.).“, naglasio je Mandić.

Nermin Džindić - undefined

FOTO: AA: Nermin Džindić

Ministar Mandić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba između kazao da neće da ulazi u razgovore o tome da li u ove dvije firme „ima viška radnika“.

„Onda bi i ja mogao da ulazim u priču i da postavljam pitanje da li ima viška u BH Gasu. Međutim to nije problem, a on je suštinski. Problem je što mi u FBiH nemamo zakon o gasu, to je ostala jedina oblast koja nije regulisana i ne postoji nezavisni kontrolor. Mi tražimo tu jednu transparentnost, pozivamo da nam se pokaže kalkulacija, predočite nam kako to sve izgleda, pa ćemo onda i mi se drugačije ponašati. Budimo transparentni, Vlada KS je transparentan i to je do sad pokazala, pozivamo Vladu FBiH da učine isto i da pokažu kalkulacije i da na kraju krajeva cijenu određuje nezavisno i stručno tijelo“, istakao je Mandić.

Prema njegovim riječima, Vlada KS nije ulazila u špekulaciju o tome da li je cijena koju dobijaju najbolja moguća.

„Nismo špekulirali da li bi BH gas trebao otpusti pet, 15 ili 50 ljudi. Vjerovatno u svakoj firmi ima neki višak, ali to neće suštinski uticati na formiranje cijene plina za građane. Ali prije toga mi moramo vidjeti kolika je stvarna cijena plina i ako je zaista tako onda moramo zajednički snositi teret ovog poskupljenja. To je naša namjera da sutra na sastanku se dogovorimo, da ako smo zaista stjerani uza zid da se onda dogovorimo da zajednički podnesemo ovaj teret. Ne želimo i ne prihvatamo da se sve svali na građane Kantona Sarajevo“, zaključio je Mandić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije