Žurnal: Ured disciplinskog tužioca podigao tužbu protiv Olega Čavke

Žurnal
Žurnal: Ured disciplinskog tužioca podigao tužbu protiv Olega Čavke
Foto: Žurnal.info / Oleg Čavka

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a podigao je tužbu protiv državnog tužioca Olega Čavke, saznaje Žurnal.

Čavka je tužen zbog nezakonitog vođenja istrage u slučaju "Diploma", te nezakonitog saslušavanja novinarke Žurnala Azre Omerović. Disciplinska tužba dostavljena je Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, a u narednim bi danima trebala biti formirana Disciplinska komisija koja će razmatrati ovaj slučaj. 

Prema informacijama Žurnala, Oleg Čavka je tužen zato što je, bez formalne naredbe o provođenju istrage, počeo samoinicijativno da istražuje na koji način je direktor Obavještajne službe BiH Osman Mehmedagić stekao fakultetsku diplomu. Državni tužilac je, naime, formirao spis na osnovu prijave Žurnala, a koja se isključivo odnosila na slučaj kupovine srednjoškolske diplome. 

Osim toga, u Žurnalovim tekstovima  na osnovu kojih je tužilac Čavka formirao spis, detaljno su navedene informacije koje je SIPA, u saradnji sa OSA-om dostavila Tužilaštvu BiH, a u vezi sa prodajom diploma iza kojih stoji širokobriješka porodica Ševo, inače bliska HDZ-u BiH. Međutim, tužilac Čavka nije poduzeo nijednu konkretnu istražnu radnju protiv Centra za obrazovanje iz Širokog Brijega. Naprotiv, on je istragu usmjerio prema direktoru Obavještajne službe BiH koja je SIPA-i dostavila prve informacije o prodaji diploma. Tokom istrage, Ured disciplinskog tužioca je utvrdio da je Oleg Čavka kompletnu istragu vodio proizvoljno, te da je upravo Tužilaštvo BiH izdalo naredbu Prosvjetnoj inspekciji Republike Srpske da provjeri isključivo diplomu direktora Obavještajne službe BiH, nakon čega su institucije Republike Srpske poništile diplomu Osmana Mehmedagića.

"Sve je to urađeno, iako formalna naredba o provođenju istrage nikad nije donesena", kazao je izvor Žurnala iz Tužilaštva BiH.

Čavka je, saznajemo, predmet zaveo pod oznakom "KTA". Prema Pravilniku o sistemu za automatsko upravljanje predmetima u tužilaštvima, kojeg je 2017. godine usvojio VSTV, oznaku "KTA" nose predmeti u kojima uopće nema osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo.

"KTA - neodredivo krivično djelo ili počinilac, a ukazuje na protupravnu radnju", navedeno je u članu 70 Pravilnika VSTV-a kojim se daju oznake predmetima.

Više o slučaju možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije