Oleg Čavka u Zagrebu bezuspješno pokušao saslušati novinarku Anu Malbašu!

Radiosarajevo.ba
Oleg Čavka u Zagrebu bezuspješno pokušao saslušati novinarku Anu Malbašu!
Foto: Screenshot / Afera lažna diploma

Ima jedan odličan film, "Ubij glasnika" se zove", u koje je glavni lik, novinar u Americi, umjesto pohvala javnosti i novinarske zajednice i sam postane priča kada otkrije zastrašujuću istinu o tome kako CIA prodaje drogu da bi finansirala svoje prljave poslove u Latinskoj Americi.

Novinar, koji slučajno otkrije priču, najprije bude upozoren da se "okane ćorava posla", a kada, kao, naravno, svaki dobar novinar, odbije da "spusti loptu", i sam postane slučaj. Napadaju ga institucije, kolege u dosluhu sa vlastima... Na kraju se njegova porodica raspada, ostane sam, izoliran, odbačen i tragično skončava. Najveća tragedija je što je ovaj slučaj nadahnut istinitim događajima.

Kad postaneš priča

E, u takav vrtlog u kojem novinar "postane priča" kako se ne bi čula njegova istina, izgleda, da su upale kolegice Ana Malbaša, novinarka emisije "Provjereno" na NOVA TV i Azra Omerović, novinarka Žurnala, koja je prva pisala o aferi s lažnim diplomama u BiH.

Afera lažna diploma: Slikaj se sa svih strana, ako mi se svidiš, može u pola cijene

Skoro dva sata, državni tužitelj Oleg Čavka u martu ove godine isljeđivao novinarku Žurnala Azru Omerović zbog slučaja diploma, objavio je ranije taj portal.

„U pozivu nije navedeno na koje ćeš okolnosti biti saslušana, tako da te mogu pitati o svemu što želim“, prijetećim se glasom tužilac Čavka obratio kolegici Omerović.

I pitao je, pisao je ranije Avdo Avdić, redakcijski kolega Azre Omerović, mada je znao da u članu 82 Zakona o krivičnom postupku BiH piše da se „ne može saslušati kao svjedok lice koje bi svojim iskazom povrijedilo dužnost čuvanja profesionalne tajne /vjerski službenik, ispovjednik, novinar u svrhu zaštite izvora informacije/“. No, upravo su Žurnalovi izvori informacija jedino što je interesiralo Olega Čavku, pa je 80 posto njegovih pitanja postavljenih kolegici Omerović koja je pristala svjedočiti, iako to nije morala, bilo usmjereno ka otkrivanju izvora informacija o prodaji diploma u BiH.

"Azra, odakle ti broj Senada Pehlivana", zanimalo je Olega Čavku.

„Ko ti je dao moj broj“, pitao je kolegicu Azru Omerović prije skoro tri mjeseca Senad Pehlivan, koji joj je nekoliko dana kasnije predao diplomu medicinarke, prenio je tada Žurnal.

Slično se, kako saznajemo, trebalo dogoditi kolegici Malbaša da hrvatski pravosudni sistem nije ispravno postupio prema novinarki i državljanki te zemlje.

Naime, državni tužitelj Čavka je namjeravao novinare saslušavati i u susjednoj zemlji. Putem međunarodne pravne pomoći iz Tužilaštva BiH je zatraženo da se u Zagrebu sasluša novinarka TV Ana Malbaša.

Saslušanje je trebao obaviti Župaijski sud u Zagrebu, a tužitelj Čavka i njegov saradnik Adis Šečić su se uputili u hrvatsku prijestolnicu da bi prisustvovali saslušanju, iako nisu imali pravi ništa pitati.

Sudija iz Hrvatske upoznao je unaprijed zagrebačku novinarku da može odbiti svjedočenje kako bi zaštitila svoje izvore, te je Malbaša odbila dati svoj iskaz, što je i potvrdila u izjavi za Radiosarajevo.ba.

"Dobila sam poziv za svjedočenje, ali sam iskoristila zakonsku mogućnost da ne svjedočim kako bih zaštitila svoje izvore", kazala nam je Malbaša.

Potvrda iz Zagreba

Glasnogovornik Županijskog suda Zagreb Krešimir Dečvić također nam je potvrdio da je iz Sarajeva zatraženo saslušanje novinarke Nova TV.

"Svjedokinja je koristila zakonsko pravo da kao novinar ne svjedoči o izvorima informacija za koje je saznala u obavljanju svog posla, tako da nije iskazivala", kazao je za Radiosarajevo.ba Devčić.

Nova TV se, zasada, nije zvanično oglašavala.

Sudeći po praksi saslušavanja novinara, koja postaje sve uobičajenija u Bosni i Hercegovini, mnogo važnije od toga šta je istina postalo je to ko su novinarski izvori.

Udruženje BH novinari ranije je upozorilo javnost Tužilaštvo BiH da vrši nedozvoljen pritisak na novinare.

"I ovo nije prvi put da Tužilaštvo BiH saslušava novinare – nedavno je novinarka portala Žurnal Azra Omerović također bila pozvana na davanje iskaza i otkrivanje izvora informacija u vezi sa falsifikovanjem i trgovinom diplomama”, upozorilo je ranije Udruženje BH Novinari.

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Tužilaštvo BiH s pitanjem vezanim za ovaj slučaj, ali do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Sada se ta praksa pokušala prenijeti u susjednu Hrvatsku, ali, očito, bezuspješno. Standardi Europske unije, ipak, daju veće slobode novinarima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije