Zukan Helez: "Svjesni smo da je svaki dan novi izazov i nastojimo da radimo najbolje za našu državu"

6
Radiosarajevo.ba
Zukan Helez: "Svjesni smo da je svaki dan novi izazov i nastojimo da radimo najbolje za našu državu"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Zukan Helez

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez učestvovao je danas, 25. aprila, na sastanku ministara odbrane Centralnoevropske odbrambene saradnje i zapadnog Balkana - CEDC+WB (Central European Defence Cooperation + Western Balkans) u Budimpešti.

Na sastanku, čija je ključna tema Trenutni sigurnosni izazovi na zapadnom Balkanu i evropska i euroatlantska perspektiva regije, učestvuju najviši zvaničnici ministarstava odbrane punopravnih članica CEDC-a: Austrije, Hrvatske, Češke, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Poljske u statusu posmatrača, te predstavnici zemalja Zapadnog Balkana: Albanija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Kosovo.

Helez je tokom obraćanja skupu prvenstveno iskazao zahvalnost Mađarskoj, zemlji domaćinu sastanka, te mađarskom ministru odbrane Kristófu Szalay-Bobrovniczkyju, koji je predstavio prioritete mađarskog predsjedavanja Evropskom unijom.

Prošlo je 30 godina od izlaska filma koji se smatra kulturnom prekretnicom

Prošlo je 30 godina od izlaska filma koji se smatra kulturnom prekretnicom

"Pohvalno je i ohrabrujuće da je regionalna stabilnost i jasna evropska perspektiva zapadnog Balkana u samom vrhu prioriteta. Što se tiče sigurnosne situacije, kao i ostatak Evrope i svijeta, svjesni smo da je svaki dan novi izazov i nastojimo da radimo najbolje za našu državu, okruženje i šire", rekao je Helez.

"U Bosni i Hercegovini, ali rekao bih i u regiji zapadnog Balkana, tema ruske agresije i aktuelnih sukoba na Bliskom istoku su teme oko kojih se grade podjele. Upravo je takva klima vrlo pogodna za maligne vanjske uticaje koji odvraćaju pažnju i energiju od stvarnih ekonomskih i društvenih problema i potkopavaju reformsku i integracijsku agendu", poručio je ministar odbrane BiH.

Također, Helez je ukazao i na važnost stavova i faktora međunarodne zajednice u BiH, uključujući aktivnosti NATO i EUFOR-a. 

Zukan Helez: Umjesto srbovanja i snova o otcjepljenu, okrenimo se euroatlanskim integracijama

Zukan Helez: Umjesto srbovanja i snova o otcjepljenu, okrenimo se euroatlanskim integracijama

Govoreći o porastu ilegalnih migracija, radikalnih i terorističkih ćelija, kampanji dezinformiranja i propagande, rekao je da se "na takve izazove trebaju naći kolektivni i dobro koordinirani odgovori unutar regije zapadnog Balkana i sa partnerima u EU i NATO".

Helez je ukazao na strateški značaj Odluke Vijeća Europske unije za otvaranje pretpristupnih pregovora sa BiH, koji je, kako je rekao, "bio itekako potreban, posebno u svjetlu aktualne geopolitičke dinamike".

Kada su u pitanju euroatlantske integracije, Helez je podsjetio da "BiH kao članica MAP-a ostaje jedan od najaktivnijih NATO partnera, intenzivno koristeći sve raspoložive alate Partnerstva, a sve u skladu sa jasno iskazanim integracijskim težnjama".

Helez uzvratio Nešiću: Budi sretan ako RS uopšte preživi

Helez uzvratio Nešiću: Budi sretan ako RS uopšte preživi

Helez se zahvalio prijateljima i partnerima, uključujući i članice CEDC inicijative, koji kroz NATO-ovu Inicijativu za izgradnju odbrambenih kapaciteta DCB, Instrumenta za mir Evropske unije i bilateralno, pomažu u realizaciji planova razvoja i modernizacije Oružanih snaga i unapređenju interoperabilnosti, poručivši da se upravo kroz te projekte povećava sposobnost i otpornost odbrambenog sistema BiH.

Održan je danas i sastanak u formatu Graz/Krems pod predsjedavanjem Austrije i učešće zemalja zapadnog Balkana (WB) (Albanija, BiH, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija) gdje se razgovaralo o statusu zajedničkih regionalnih projekata i perspektivama za naredni period, te mogućim pravcima djelovanja za buduću saradnju.

Helez se tom prilikom zahvalio austrijskoj ministrici odbrane Klaudiji Tanner za liderstvo u Kerms inicijativi, te se suglasio sa činjenicom da zajednički projekti, po pitanjima kurseva, obuka i centara za obuku, teku dobrom dinamikom i da daju podsticaj razvoju kapaciteta i sposobnosti institucijama i sistemima država učesnica i regije u cjelini, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije