Udruženja žrtava i svjedoka genocida u Srebrenici: Hvala, Kosovo

0
Radiosarajevo.ba
Udruženja žrtava i svjedoka genocida u Srebrenici: Hvala, Kosovo
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Potočari

Nakon što je Skupština Kosova usvojila Rezoluciju kojom se osuđuje genocid u Sebrenici, iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida poslali su javno pismo zastupnicima Skupštine Kosova.

"Hvala vam što ste pokazali svijetu da su mir, stabilnost i pomirenje prioriteti kojima težite, ali i da ove vrijednosti nije moguće postići bez suočavanja sa prošlošću i osude genocida i svih drugih ratnih zločina počinjenih na području bivše Jugoslavije", istakli su iz Udruženja.

Također su iz Udruženja dodali da se genocid u Srebrenici, kao najgori zločin počinjen u Evropi nakon II svjetskog rata, ne smije zaboraviti.

"Njegovo negiranje je posljednja faza genocida. Samo zajedno možemo zaustaviti sveprisutnu praksu veličanja ratnih zločinaca i negiranja ratnih zločina. Usvajanje Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici je korak naprijed prema tom cilju.

Pozivamo međunarodnu zajednicu da se pridruži sprečavanju posljednje faze genocida, kada već nisu uspjeli da spriječe genocid i ubijanje naših najmilijih", izjavili su iz Udruženja.

Podsjetimo, rezolucija je usvojena sa 89 glasova za, nijedan protiv i nijednim suzdržanim.

Nakon što je počela rasprava o ovoj rezoluciji, poslanici Srpske liste su napustili salu.

Kosovo se tako pridružilo mnogim demokratskim zemljama i međunarodnim institucijama koje su osudile genocid u Srebrenici i solidariziale se u smislu osude.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije