Duda Balje o usvajanju Rezolucije: Kosovo je pokazalo zrelost

5
Radiosarajevo.ba
Duda Balje o usvajanju Rezolucije: Kosovo je pokazalo zrelost
Foto: Facebook / Duda Balje

Piše: Faruk Vele

Predstavnica bošnjačke manjine u Skupštini Kosova Duda Balje s velikim emocijama je dočekala današnje usvajanje Rezolucije kojom se osuđuje genocid u Srebrenici, najveći zločin u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Rezolucija je usvojena sa 89 glasova za, niko nije bio protiv i niko suzdržan. Nakon što je počela rasprava o ovoj rezoluciji, poslanici Srpske liste su napustili salu, piše Koha Ditore.

Pod emocijama, Balje kaže da je ovo veliki dan za Kosovo, Bošnjake i regiju.

Velika odluka

"Prije nekih pola sata u Skupštini Kosova usvojili smo Rezoluciju o genocidu u Srebrenici sa 89 glasova 'ZA', od 120 poslanika. U momentu kada je tačka došla na dnevni red Srpska lista je napustila salu. Međutim, i bez njih mi smo imali dovoljno glasova, dovoljno volje i zrelosti da to uradimo", kazala je Balje za Radiosarajevo.ba.

Uputila je zahvalnost svim poslanicima Skupštine Kosova koji su podržali Rezoluciju.

"Za mene, kao Bošnjakinju s Kosova, ovo je vrlo važan trenutak. Kosovo je ovim potezom pokazalo spremnost i zrelost da prihvati istinu. Jer samo na taj način možete da idete naprijed, da otvorenim očima gledate na budućnost i neke nove momente u smislu stvaranja kontakata ovdje na Kosovu i u regionu", dodala je.

Pojašnjava da je prije izvjesnog vremena u Skupštini Kosova formirana Radna grupa koja je bila sastavljena od bošnjačkih i predstavnika svih parlamentarnih grupa, po jedan iz velikih albanskih partija.

"Apsolutno niko nije bio protiv ovog, i pozicija i opozicija reagovali su na isti način. Ovim putem se zahvaljujem svima na praktično razumijevanju koliko je ovo važno. Kosovo je poslije Crne Gore pokazalo zrelost. Jedino na ovaj način, kada prihvatite istinu, pokazujete da ste spremni da idete dalje. Negiranje i skrivanje problema ispod tepiha ubija svaku mogućnost za bolje sutra. Mislim da smo u Kosovu baš na nivou zadatka. Nijednom Albancu ova odluka nije bila problematična. Jer, oni su imali istu sudbinu kao i Bošnjaci u BiH", naglasila je Balje.

Irelevantno je kao će Beograd reagirati

Bošnjaci Kosova su, također, s velikim emocijama dočekali ovu odluku.

"Jutros smo svima podijelili Cvijet Srebrenice. Svi su imali Cvijet Srebrenice na svojim reverima. Skupština je bila prelijepa. Podrška koju smo dobili nam mnogo znači. Kada imate podršku većinskog naroda, to je veliko za nas. Kosovo je primjer kako jedna multietnička država treba da izgleda i može da funkcioniše", podvukla je.

Komentirajući moguće reakcije Beograda, Balje je dodala da ne očekuje ništa pozitivno.

"No, toliko je to irelevantno u ovom momentu, da mi prosto nije bitno kako će oni da reaguju. Ovdje se danas istini pogledalo u oči. Kako će oni na to gledati, time se ne opterećujem", zaključila je Balje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije