Danas žrijeb u CIK BiH: Da li će Osmorka dobiti 11 delegata

1
A. S.
Danas žrijeb u CIK BiH: Da li će Osmorka dobiti 11 delegata
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Žrijeb u prostorijama CIK-a

Od 11 sati počinje žrijebanje Centralne izborne komisije za izbor delegata iz Kantona Sarajevo i Livanjskog kantona (Kanton 10).

Kada je riječ o Kantonu Sarajevo, žrijeb će odlučiti delegata iz reda Ostalih između kandidirane tri kandidatske liste.

"Zbog identičnih količnika izvršit će se žrijebanje za dodjelu drugog mandata iz reda Ostalih iz Kantona Sarajevo žrijebat će se tri kandidatske liste. Za dodjelu jednog mandata iz reda bošnjačkog naroda iz Kantona 10 žrijebat će se dvije kandidatske liste. Imajući u vidu da Skupština Kantona 10 nema izabranih zastupnika iz reda Ostalih, popuna jednog mandata vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH", naveli su iz CIK-a.

Plenković stigao u BiH, sastao se s Čovićem i Krišto

Plenković stigao u BiH, sastao se s Čovićem i Krišto

Potvrđeno nakon sastanka Osmorke i HDZ-a: Krišto na čelu Vijeća ministara, Nikšić premijer FBiH

Potvrđeno nakon sastanka Osmorke i HDZ-a: Krišto na čelu Vijeća ministara, Nikšić premijer FBiH

Rezultate posrednih izbora iz Kantona Sarajevo i Kantona 10 za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH Centralna izborna komisija BiH će utvrditi nakon provedenog žrijebanja.

U Livanjskom kantonu (Kanton 10) žrijeb će odrediti delegata iz reda Bošnjačkog naroda za Klub Bošnjaka u Domu naroda federalnog parlamenta, i to između kandidata SDP-a i SDA.

Ovaj žrijeb bitan je strankama Osmorke, jer će odlučiti da li će dobiti 11. delegata, odnosno, moći kandirati predsjednika/potpredsjednika Federacije.

Podsjetimo, u Konjicu je u srijedu, 7. decembra, održan sastanak stranaka Osmorke i HDZ BiH, a lider SDP-a BiH Nermin Nikšić je najavio da će biti premijer Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon što su posloženi svi dogovori, Nermin Nikšić je za portal Radiosarajevo.ba sumirao današnji sastanak i dogovor u Konjicu.

Nermin Nikšić za Radiosarajevo.ba: "Vrijeme je da rušimo barijere između nas, a ne da kopamo rovove'

Nermin Nikšić za Radiosarajevo.ba: "Vrijeme je da rušimo barijere između nas, a ne da kopamo rovove'

"Sve je bilo prilično brzo i efikasno. Bio je vrlo korektan i konkretan sastanak na kojem smo posložili mnogo stvari. Potvrdili smo dobru atmosferu koju imamo i sada je na nama da radimo da dobijemo izvršne vlasti na svim nivoima", kaže Nikšić za Radiosarajevo.ba.

Lider SDP-a BiH poslao je poruku svim građanima Bosne i Hercegovine.

"Vrijeme je da rušimo barikade iza nas, a ne da kopamo nove rovove. To vrijeme je prošlo, i želim da bude daleko iza nas. Osmorka i HDZ BiH imaju svoje ciljeve, znamo šta želimo i očekujemo i pomoć građana, a mi ćemo sigurno ispuniti njihova očekivanja i povjerenje koje smo dobili na  oktobarskim izborima", podvukao je Nermin Nikšić za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije