CIK priznao nevažeći listić: Peti srpski delegat bit će izabran žrijebanjem

5
Radiosarajevo.ba
CIK priznao nevažeći listić: Peti srpski delegat bit će izabran žrijebanjem
Foto: Youtube / Sjednica CIK-a

Centralna izborna komisija donijela je danas odluku da uvaži sporni glasački listić koji je prošle sedmice poništila privremena komisija Narodne skupštine Republike Srpske za provođenje izbora srpskih delegata za Dom naroda.

Odluka je donesena na današnjoj sjednici CIK BiH pod obrazloženjem da glasački listić koji je proglašen nevažeći nema elemente nevažećeg glasačkog listića koji su propisani odredbama Izbornog zakona i nije suprotan odredbama uputstva koji je naveden na glasačkom listiću.

Tokom rasprave, pojedini članovi CIK BiH su pojasnili da se listić može proglasiti nevažećim ako se označi ime kandidata što ovdje nije slučaj, ili obilježi više kandidata, dopisuju imena kandidata i slično. Naveli su da je listić nevažeći ako nije ispunjen, ili je ispunjen tako da nije moguće sa sigurnošću utvrditi kojoj je političkoj stranci, koaliciji, nezavisnom kandidatu ili listi nezavisnih kandidata birač dao svoj glas, što ovdje nije slučaj.

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

Pogledajte fotografije: Timovi za spašavanje u potrazi za Dankom (2), oglasio se MUP Srbije

Oštra reakcija CiK-a na 'plasiranje dezinformacija da rade sporo': "Sve je u skladu sa zakonom"

Oštra reakcija CiK-a na 'plasiranje dezinformacija da rade sporo': "Sve je u skladu sa zakonom"

Protiv ove odluke bili su članovi CIK BiH, Irena Hadžiabdić i Vlado Rogić.

Dodjelu mandata kandidatskim listama CIK BiH će izvršiti nakon pravosnažnosti ove odluke.

Podsjećamo, u četvrtak je u Narodnoj skupštini Republike Srpske održano glasanje o izboru srpskih delegata za Dom naroda BiH. Jedna lista SNSD dobila je 12, dok je lista PDP osvojila 11 glasova. Problem je u dodatnom listiću koji je proglašen nevažećim, a narodni poslanik je svoj glas namijenio PDP. Naime, neko od 83 narodna poslanika je umjesto da označi kvadratić pored naziva predlagača kandidatske liste, označio odnosno prekrižio cijelu listu koju predvodi potpredsjednik PDP i bivši gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković.

Komisija Narodne skupštine zadužena za provođenje izbora je glasački listić proglasila nevažećim. Neispravno popunjen listić je presudio da SNSD dobije četvrtog delegata umjesto PDP.

Odlukom CIK BiH da prizna nevažeći glasački listić kandidatske liste SNSD i PDP sada imaju po 12 glasova pa će peti delegat biti izabran žrijebanjem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije