Oštra reakcija CiK-a na 'plasiranje dezinformacija da rade sporo': "Sve je u skladu sa zakonom"

2
Radiosarajevo.ba
Oštra reakcija CiK-a na 'plasiranje dezinformacija da rade sporo': "Sve je u skladu sa zakonom"
Foto: CiK BiH / Sa jedne od ranijih sjednica CIK BiH

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine održala je danas sjednicu te su nakon sjednice reagirali na, kako su naveli, plasiranje dezinformacija da rade sporo i kasne u procedurama za provedbu posrednih izbora.

Njihovo saopćenje prenosimo bez redakcijskih intervencija:

"U javnosti se, iz neznanja ili zlonamjerno, plasiraju dezinformacije da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine radi sporo i da kasni u procedurama za provedbu posrednih izbora, te kako se neke sjednice organa vlasti moraju zbog postupanja Centralne izborne komisije BiH otkazivati.

Radovan Višković poručio sutkinji Suda BiH: 'Seno, imaš lako rješenje. Javi se da pijemo kafu'

Radovan Višković poručio sutkinji Suda BiH: 'Seno, imaš lako rješenje. Javi se da pijemo kafu'

Žrijeb CIK-a: Evo ko je u TK dobio mandate za Dom naroda FBiH

Žrijeb CIK-a: Evo ko je u TK dobio mandate za Dom naroda FBiH

Svim organima vlasti koji učestvuju u posrednim izborima je jasna zakonska procedura provedbe posrednih izbora, ali zbog informiranje javnosti podsjećamo na zakonske korake provedbe posrednih izbora, i to:

  • Centralnoj izbornoj komisiji BiH se dostavljaju kandidatske liste na provjeru i ovjeru;
  • Svaki od kandidata na kandidatskim listama mora lično u prostorijama Centralne izborne komisije BiH potpisati izjavu o prihvatanju kandidature;
  • Centralna izborna komisija BiH ovjerava kandidatske liste koje ispunjavaju zakonom propisane uslove;
  • Odluke o ovjeri kandidatskih listi se dostavljaju organu koji provodi posredne izbore i na iste se može uložiti žalba Apelacionom odjelu Suda BiH u roku od dva dana;

Zakonodavni organ koji provodi izbore zakazuje sjednicu nakon pravosnažnosti odluka Centralne izborne komisije BiH o ovjeri kandidatskih listi i provodi posredne izbore.

To što organ vlasti zakaže sjednicu prije nego su se stekli uslovi za provedbu posrednih izbora nije odgovornost Centralne izborne komisije BiH već tog organa.

CiK u NSRS dostavio ovjerene liste: Ko su kandidati za Dom naroda PSBiH?

CiK u NSRS dostavio ovjerene liste: Ko su kandidati za Dom naroda PSBiH?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine sve svoje aktivnosti provodi u skladu sa odredbama i rokovima utvrđenim Izbornim zakonom BiH i podzakonskim propisima.

Utvrđeni rezultati posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta FBiH iz Zapadnohercegovačkog i Tuzlanskog kantona.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je na 89. sjednici održanoj 30.11.2022. godine utvrdila rezultate posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Zapadnohercegovačkog i Tuzlanskog kantona.

Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Zapadnohercegovačkog kantona iz reda hrvatskog naroda izabrani su: Ševo Milan, Zrimšek Šaravanja Ivana, Mandić Tomislav i Pavković Ivica dok je iz reda srpskog naroda izabran Mitrović Miroslav.

Budući da u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona nema izabranih poslanika iz reda bošnjačkog naroda i iz reda Ostalih, popuna po jednog mandata iz reda bošnjačkog naroda i iz reda Ostalih vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Prema utvrđenim rezultatima u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Tuzlanskog kantona iz reda bošnjačkog naroda izabrani su: Hadžić Dževad, Zukić Muamer, Alić Senad, Hajdarević Izen i Šišić Damir. Iz reda hrvatskog naroda izabrana je Banović Silva. Iz reda srpskog naroda izabrani su Ilić Slađan i Vujović Žarko dok je iz reda Ostalih izabrana Imširović Sandra.

Utvrđivanje rezultata posrednih izbora iz Tuzlanskog kantona u Dom naroda Parlamenta FBiH je uslijedilo nakon provedenog žrijebanja za peti mandat iz reda bošnjačkog naroda i nakon provedenog žrijebanja za dodjelu jednog mandata iz reda hrvatskog naroda. Iz reda bošnjačkog naroda žrijebane su kandidatske liste Hasić Asmira i Šišić Damira i izvučena je kandidatska lista Šišić Damira, dok su iz reda hrvatskog naroda žrijebane kandidatske liste Krešić Borisa i Banović Silve i izvučena je kandidatska lista Banović Silve.

Budući da u Skupštini Tuzlanskog kantona nema dovoljan broj izabranih poslanika iz reda srpskog naroda, popuna jednog mandata vršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH.

Centralna izborna komisija BiH danas je, nakon izvršenih provjera, ovjerila i kandidatske liste iz skupština Srednjobosanskog i Unsko-sanskog kantona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije