Politička matematika u BiH: Čiji delegati za Dom naroda će na kraju 'izvisiti'?

2
Radiosarajevo.ba
Politička matematika u BiH: Čiji delegati za Dom naroda će na kraju 'izvisiti'?
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Sjednica Doma naroda PSBiH, 16. maj 2022.

Iako se činilo da je sve napokon jasno kada je u pitanju izbor delegata iz entiteta RS u Dom naroda BiH, čini se da trka još nije završena i da se koplja i dalje lome među političkim partijama.

Posebna sjednica Narodne skupštine zakazana je za 30. novembar i na njoj bi trebalo da bude razmatran izbor delegata iz reda srpskog naroda u Dom naroda. Centralna izborna komisija BiH je u međuvremenu dostavila Narodnoj skupštini RS ovjerene kandidatske liste za izbor delegata, a na njima se nalazi ukupno 18 imena.

Pred narodnim poslanicima naći će se tako ukupno osam kandidatskih lista, od kojih je pet iz SNSD, te po jedna iz SDS, PDP i Pokreta za državu.

Raiffeisen program nagrađivanja za srednja i mala preduzeća

Raiffeisen program nagrađivanja za srednja i mala preduzeća

CiK u NSRS dostavio ovjerene liste: Ko su kandidati za Dom naroda PSBiH?

CiK u NSRS dostavio ovjerene liste: Ko su kandidati za Dom naroda PSBiH?

Pregovori

Proteklih dana vodili su se brojni pregovori s parlamentarnim političkim strankama oko toga čiju kandidatsku listu će podržati, a lider SNSD Milorad Dodik je u više navrata rekao kako će njegova stranka ponovo imati četiri delegata. Da bi se tako nešto desilo neophodno je da poslanici Pokreta za državu ne glasaju za opozicione kandidate i upravo su ovi parlamentarci proteklih dana najviše bili pod lupom javnosti.

Naime, kako je Srpskainfo ranije pisala, predstavnici Pokreta za državu, koji okuplja bošnjačke i probosanske stranke, postigli su ranije dogovor s Dodikom da neće podržati kandidata opozicije iz RS za Dom naroda BiH, čime će omogućiti SNSD da ima četiri delegata, a zauzvrat će dobiti fotelje u Vladi i parlamentu RS. To je jedan od razloga zašto je PZD izašao sa svojom listom, iako su svjesni da njihovih pet glasova u NSRS ne mogu obezbijediti fotelju njihovom kandidatu u Domu naroda.

S obzirom na to da poslanici koji se nalaze u sastavu PZD dolaze iz različitih političkih partija ovih dana su se našli na udaru svojih lidera, ali i dijela javnosti u Federaciji BiH, pa bi, prema saznanjima, neko od njih, ipak, mogao da okrene "ćurak" i glasa za opozicione poslanike. To se posebno odnosi na poslanika SDA Ramiza Salkića, te Mirsada Duratovića iz DF.

Dodik će imati četiri delegata u Domu naroda BiH, Pokret za državu neće podržati opoziciju RS

Dodik će imati četiri delegata u Domu naroda BiH, Pokret za državu neće podržati opoziciju RS

Blokada

Iz SDA su već najavili da neće dozvoliti da SNSD ima četiri delegata u Domu naroda, a da su otvoreni za razgovore s opozicijom RS-a dali su naslutiti i visoki funkcioneri SDP, čija se dva poslanika nalaze u PZD – Saša Grbić i Andrea Gajić. Da ništa još nije konačno potvrđuje i izvor iz PDP, koji kaže da ova stranka očekuje da će biti postignut dogovor sa dijelom političkih partija iz Pokreta za državu o podršci njihovoj listi za delegata u Dom naroda BiH.

Izvor ističe da su netačni i nerealni navodi koji se pojavljuju u medijima o mogućnosti da opozicija podrži Vojina Mijatovića iz SDP jer, kako kaže, to nema politički ni matematički rezon koji bi bio opravdan.

U opoziciji vjeruju da političke partije koje odlučuju o tome da li će SNSD i Dodik ponovo dobiti četvrtog delegata, u prvom redu SDP, SDA i DF, neće dozvoliti nove četiri godine blokada.

Potvrđeno: Vojin Mijatović je kandidat za delegata Doma naroda PSBiH

Potvrđeno: Vojin Mijatović je kandidat za delegata Doma naroda PSBiH

Tajno glasanje

Bez obzira ko će činiti vlast na nivou BiH, prethodnih dana smo čuli stavove i iz opozicije i iz PZD da nijedna partija ne treba u rukama imati kontrolni mehanizam u Domu naroda, posebno zbog, kako su navodili, opstrukcija koje su svi osjetili u prethodnom mandatu kada je SNSD imao četiri delegata.

Ko će na kraju kome okrenuti leđa i ko će imati koliko delegata znaće se u srijedu. Međutim, kako je glasanje tajno, teško će se moći saznati ko se držao dogovora, a ko igrao duplu igru.

Podsjećamo, iako se u javnosti stvorila slika da je neophodno da poslanici PZD glasaju za kandidatsku listu SNSD kako bi obezbijedili četvrtog delegata, postoji matematika po kojoj je za SNSD dovoljno samo da PZD glasa za svoju listu. Dakle, nije neophodno da podrže njih, ali bi za SNSD bilo loše da probosanske stranke podrže listu opozicionih stranaka.

Naime, stranke okupljene oko SNSD imaju ukupno 53 poslanika, a opozicija, bez PZD, 25.

Ako PZD bude glasao za svog delegata, onda prolaze četiri delegata SNSD u Dom naroda BiH – po tri za koja bi glasalo 13 narodnih poslanika i jedan za kojeg bi glasalo 14 poslanika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije