Oglasili se iz CIK-a o konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH: "Još nismo dobili poziv"

0
Radiosarajevo.ba
Oglasili se iz CIK-a o konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH: "Još nismo dobili poziv"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Suad Arnautović, predsjednik CIK-a

Iz Centralne izborne komisije BiH danas su otkrili da još nisu dobila poziv na konstituirajuću sjednicu devetog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. 

Inače, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Nebojša Radmanović sazvao je ovu sjednicu za četvrtak, 1. decembar 2022. godine sa početkom u 12 sati.

Tim povodom poslali su saopćenje za javnost, a njihovu poruku objavljujemo u cijelosti:

Pentagon potvrdio: SAD isporučio moćne rakete Ukrajincima

Pentagon potvrdio: SAD isporučio moćne rakete Ukrajincima

"Trojka" nije zadovoljna radom CIK-a: "Nanesena nam je šteta koja se mjeri u broju mandata"

"Trojka" nije zadovoljna radom CIK-a: "Nanesena nam je šteta koja se mjeri u broju mandata"

"U skladu sa članom 2.9 stav (1) tačka 10. Izbornog zakona BiH Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine 'izdaje uvjerenje licima koja su dobila mandat na svim nivoima neposrednih i posrednih izbora u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih ovim Zakonom'.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je svim sekretarima stručnih službi organa vlasti za koje su provedeni Opći izbori u BiH 02. oktobra 2022. godine dostavila Uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim članovima organa vlasti kako bi se mogle sazvati konstituirajuće sjednice, bez namjere da izabranim zvaničnicima službenice tih stručnih službi uručuju Uvjeranja o dodjeli mandata.

U svim izbornim ciklusima do sada Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je pozivana na konstituirajuće sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojima je uručivala Uvjerenja o dodjeli mandata uvaženim poslanicima. Posebno je to značajno jer ovlasti Centralne izborne komisije BiH, kao neovisne državne institucije, proizilaze iz ovlasti najvišeg državnog zakonodavnog organa, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Poziv na konstituirajuću sjednicu devetog saziva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Centralna izborna komisija BiH još nije dobila, a biće joj izuzetna čast da novoizabranim uvaženim poslanicima uruči Uvjerenja o dodjeli mandata."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije