Zrak u Sarajevu i dalje među najzagađenijim u svijetu, padao industrijski snijeg

Radiosarajevo.ba
Zrak u Sarajevu i dalje među najzagađenijim u svijetu, padao industrijski snijeg
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Kao i prethodnih dana, Sarajevo je jedan od gradova u svijetu sa najzagađenijim zrakom, podaci su Air Visuala. Indeksi kvaliteta zraka jesu nešto manji u odnosu na prethodne dane. To ne znači da zrak nije štetan po zdravlje ljudi.

Prema podacima Eko Akcije, jutros u glavnom gradu Bosne i Hercegovine su izmjereni sljedeći indeksi: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država 310 - opasan, Bjelave 194 - nezdrav i Otoka 190 - nezdrav.

Podaci o zagađenju zraka na području naselja Bjelave nisu poznati. Isti slučaj i sa Ilidžom gdje je monitor mjerne stanice i dalje u kvaru.

U Ilijašu, gdje je bio najzagađeniji zrak u odnosu na ostatak Kantona Sarajevo, indeks kvaliteta zraka je znatno smanjen u odnosu na prethodne. Izmjeren je indeks 187 - nezdrav.

U pojedinim dijelovima Sarajeva je jutros padao industrijski snijeg.

Zbog zagađenja, u bosanskohercegovačkoj prijestolnici je i dalje uzbuna. Vlada Kantona Sarajevo je za petak, 17. januara, zakazala sjednicu posvećenu ovom problemu.

U cijeloj Zenici, građani udišu zrak okarakterisan kao nezdrav. Izmjereni su sljedeći indeksi: Brist 191 - nezdrav, Tetovo 180 - nezdrav, Centar 170 - nezdrav, Radakovo 158 - nezdrav.

Mjerna stanica u tuzlanskom Skveru je izmjerila indeks 173 - nezdrav. Nisu poznati podaci o zagađenju u preostalom dijelu grada.

Zrak je znatno zagađen i u drugim gradovima: Lukavac 227 - vrlo nezdrav, Jajce 182 - nezdrav, Prijedor 181 - nezdrav, Visoko 169 - nezdrav.

Podaci o zagađenju zraka u Živinicama i Kaknju nisu poznati zbog kvara na monitoru mjerne stanice, a u Goraždu zbog kvara na serveru Federalnog hidrometeorološkog zavoda, navodi Eko Akcija.

Meteorolozi prognoziraju snježne padavine u nedjelju, 19. januara, tako da se tada može i očekivati poboljšanje kvaliteta zraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije