Vijećnici Naše stranke u Novom Sarajevu: U škole postaviti prečistače zraka

Radiosarajevo.ba
Vijećnici Naše stranke u Novom Sarajevu: U škole postaviti prečistače zraka
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Osnovna škola Kovačići Sarajevo

Vijećnici Naše stranke u Općinskom vijeću Novog Sarajeva predložili su da se postave prečistači zraka u svim školama na području ove lokalne zajednice, saopćeno je iz Naše stranke.

"To je želja roditelja koju smo mi, kao vijećnici, pokušali uvrstiti u budžet. Međutim, to je prihvaćeno uslovno. Prvo bi se trebalo na jednom primjeru provjerila učinkovitost pročišćivača, a potom odlučivalo o njihovoj nabavci. Nadam se da će do toga doći. Ako se uđe u proces nabavke, pročišćivači bi bili kupljeni za oko 140 učionica u državnim školama na području općine. Iznos te nabavke procijenjen je na oko 60.000 maraka", rekao je vijećnik Rusmir Haseta.

Smatra da prečistači ne mogu biti neučinkoviti, već da, kako je navedeno, samo njihova snaga može biti odgovarajuća ili neodgovarajuća kvadraturi prostorije u kojoj se nalazi.

"Općina može imati ili ne imati dovoljno novca za adekvatne pročišćivače zraka, ali mislim da je čist zrak, pogotovo za djecu, nešto za šta se moraju naći sredstva. S obzirom na to da je nastava obavezna, onda je i država u obavezi djeci obezbijediti koliko god je moguće zdrav ambijent", zaključio je Haseta.

Poručio je da bi političari u lokalnim zajednicama trebali insistirati na nabavci prečistača za škole dok se ne nađe konačno rješenje za građane, saopćeno je iz Naše stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije