Zornić će tražiti isključenje BiH iz Vijeća Evrope zbog neprovođenja presuda Suda za ljudska prava

16
Fena
Zornić će tražiti isključenje BiH iz Vijeća Evrope zbog neprovođenja presuda Suda za ljudska prava
Foto: Kolaž / Dragan Čović, Azra Zornić

Azra Zornić, apelantica koja je pred Evropskim sudom za ljudska prava dobila presudu protiv BiH zbog diskriminacije te podnijela krivičnu prijavu protiv predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića zbog neizvršenja odluka tog suda, izjavila je u nedjelju, 8. septembra u Sarajevu da se njena borba nastavlja i kroz komunikaciju sa Odborom ministara Vijeća Evrope za nadzor izvršenja presuda ESLJP od kojih će u konačnici tražiti da predlože isključenje BiH iz Vijeća Evrope jer nam ovakvima tamo nije mjesto.

Kao uvodničarka na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 o temi "I BiH protiv presuda Evropskog suda za ljudska prava" Zornić je poručila da će borbu nastaviti i kroz nove krivične i disciplinske prijave protiv lica odgovornih za neprevođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava jer izgradnja moderne demokratske države Bosne i Hercegovine podrazumijeva izvršenje svih presuda tog suda.

Drugi uvodničar, doktor pravnih nauka Enver Išerić, rekao je da je agentima Vijeća ministara BiH koji su pred Evropskim sudom za ljudska prava podnijeli žalbu na presudu u slučaju "Slaven Kovačević protiv BiH" istekao mandat i te da nisu imali nikakvu pravnu legitimaciju za bilo koji način komuniciraju sa ESLJP a ne da podnose neosnovane žalbe.

Mladić iz BiH u subotu bio kum na svadbi, a u nedjelju ga udarila struja

Mladić iz BiH u subotu bio kum na svadbi, a u nedjelju ga udarila struja

Išerić je istakao da je imenovanje ambasadora i drugih međunarodnih predstavnika Bosne i Hercegovine u nadležnosti Predsjedništva a ne Vijeća ministara BiH.

Dodao je da agenti Vijeća ministara pripremaju zahtjev za iznošenje predmeta Kovačević pred Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava i time nepotrebno i neopravdano dodatno ugrožavaju prava građana Bosne i Hercegovine.

Plenković o izborima u BiH: "Da je neko drugi na našem mjestu, puno bi se više miješao"

Plenković o izborima u BiH: "Da je neko drugi na našem mjestu, puno bi se više miješao"

Išerić je pojasnio da razlika između presude u slučaju Kovačević u tome što su ranije presude utvrđivale povredu prava naših građana da budu birani u organe vlasti a presudom Kovačević utvrđuje se da su povrijeđena njegova prava da glasa za članove Predsjedništva i delegate u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da je presuda u slučaju Kovačević u BiH odjeknula takvom snagom da su zagovornici kršenja ljudskih prava doživeli klasični nokaut i nevjericu da je došao kraj njihovim manipulacijama, kršenju ljudskih prava i raspirivanju mržnje i etničkih podjela među narodnima i građanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije