Zoran Tegletija: "Usvajanje budžeta stvara pretpostavku za rast plata u institucijama BiH"

2
Fena
Zoran Tegletija: "Usvajanje budžeta stvara pretpostavku za rast plata u institucijama BiH"
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Zoran Tegeltija

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija izrazio je zadovoljstvo što je Vijeće ministara BiH danas usvojilo Nacrt budžeta institucija BiH za 2023. godinu i prateće dokumente koji idu uz ovaj budžet.

Po njegovim riječima, suština ovoga budžeta jeste povećanje okvira za 141 milion KM i izdvajanje sa jedinstvenog računa Uprave za indirektno oporezivanje u iznosi od 155 miliona KM za budžet institucija BiH.

"To je nama stvorilo pretpostavke da napravimo budžet koji je povoljniji nego što je bio za 2022. godinu", naveo je Tegeltija.

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Objavljen snimak: Požar na mostu Počitelj, eksplodirao generator za struju

Po njegovim riječima, ovakav budžet koji je sad koncipiran za 2023. godinu stvara pretpostavku za nesmetano funkcioniranje svih institucija na nivou BiH, da mogu sve uspješno da funkcioniraju.

Napomenuo je da ovaj budžet stvara pretpostavku za rast plata i naknada zaposlenim u institucijama BiH i poboljšanje njihovog materijalnog položaja.

Podsjetio je da je prošle godine, kada se govori o ukupnim primanjima zaposlenih u institucijama BiH, bila korekcija od 24,7 odsto, a sa korekcijom koja će biti u ovoj godini, ukupne korekcije će iznositi 38,3 odsto.

Kazao je kako smatra da je to dobro, ali da uvijek ostaje pitanje da li su najniža primanja dovoljno velika ili su mala.

"Ono o čemu smo razgovarali na ovoj sjednici Vijeća ministara jeste da se započne izrada novog zakona o platama na nivou BiH, gdje će se posebno govoriti o rasponu najniže i najviše plaće na nivou BiH", naveo je ministar finansija i trezora BiH.

Dodao je da je za njega važnije pitanje kada će biti usvojen budžet, nego koliko će iznositi pojedine cifre.

"Mi jesmo usvojili Globalni fiskalni okvir, jesmo predvidjeli povećanje izdvajanja sa računa Uprave za indirektno oporezivanje, ali ništa od toga neće se desiti dok se ne usvoji budžet.

Borjana Krišto: Budžet za ovu godinu veći za 23 posto u odnosu na prošlogodišnji

Borjana Krišto: Budžet za ovu godinu veći za 23 posto u odnosu na prošlogodišnji

Izdvajanja sa računa će ostati ista dok se ne usvoji budžet. Isto tako, plate i lična primanja zaposlenih ostat će na onome nivou koji je sada dok ne bude izvršeno usvajanje budžeta", pojasnio je ministar Tegeltija.

Očekujemo, dodao je on, da će Predsjedništvo BiH, koje je formalni predlagač budžeta, u ponedjeljak utvrditi prijedlog budžeta i uputiti ga Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Po meni, 10 dana je dovoljan okvir u kojem bi oba doma mogli da usvoje ovaj dokument. Ako želimo da usvojimo budžet do kraja ovog mjeseca, ne postoji drugačiji način već da Predsjedništvo BiH, kao zvanični predlagač, predloži da se o budžetu raspravlja u hitnoj proceduri. Nadam se da će tako biti", naveo je Tegeltija.

Zoran Tegeltija
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Zoran Tegeltija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije