Borjana Krišto: Budžet za ovu godinu veći za 23 posto u odnosu na prošlogodišnji

1
AA
Borjana Krišto: Budžet za ovu godinu veći za 23 posto u odnosu na prošlogodišnji
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Borjana Krišto

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je u nastavku 5. sjednice usvojilo Dokument okvirnog budžeta za period 2023. – 2025. i utvrdilo nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu u iznosu od 1.315.400.000 KM, potvrdila predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Krišto je nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavila da je Dokument okvirnog budžeta za period 2023. – 2025. usaglašen sa Globalnim fiskalnim okvirom fiskalne bilanse i politika u BiH.

"Bez Globalnog fiskalnog okvira se ne bi mogli usvojiti niti proračuni institucija BiH, niti entitetski. Međutim, entitetske vlade su predložile, njihovi parlamenti su usvojili proračun bez fiskalnog okvira. Mi smo na razini BiH trebali donijeti prvo Globalni fiskalni okvir kako bi na temelju toga donijeli ovaj dokument i onda donijeli proračun i potrebne odluke za funkcioniranje institucija BiH u 2023", izjavila je Krištvo.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Dodala je da je budžet za 2023. u iznosu od 1.315.400.000 KM veći za 23 posto, odnosno za 241,8 miliona KM u odnosu na budžet iz 2022. godine.

"Ovim prijedlogom proračuna, isti su i rashodi. Ništa nije ostalo nepokriveno. Nacrtom proračuna za 2023. godinu prioritetno podržavamo nastavak reformi u vezi s ispunjavanjem uvjeta za evropsko partnerstvo, odnosno provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zatim proračune prilagođene programima rada ministarstava i institucija, kao i na određeni dio sredstava koja se usmjeravaju na višegodišnja kapitalna izdvajanja za finansiranje kapitalnih projekata proračunskih korisnika", rekla je Krišto.

Vijeće ministara BiH utvrdilo nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu

Vijeće ministara BiH utvrdilo nacrt zakona o budžetu za 2023. godinu

Dodala je da je dio budžetskih sredstava namijenjen i poboljšanju socijalnog i materijalnog statusa zaposlenih u institucijama BiH, a ono uključuje i povećanje osnovice sa 535 KM na 600 KM za narednih devet mjeseci, te uvećanja regresa za godišnji odmor sa 300 na 450 KM.

"Kroz Vijeće ministara smo istaknuli zadovoljstvo što smo uspjeli u relativno kratkom periodu mnogo toga usaglasiti kako bismo došli do nacrta ovog dokumenta. Vijeće ministara BiH je zadužilo Ministarstvo financija i trezora da ovaj prijedlog proračuna uputi prema nadležnim institucijama - Predsjedništvu BiH kao predlagatelju koji dalje prijedlog upućuje prema Parlamentarnoj skupštini BiH koja u konačnici usvaja ovaj dokument", rekla je Krišto.

Na kraju je istaknula da je utvrđivanje nacrta budžeta važan iskorak za BiH.

"Ovo je važna karika, budući da nakon niza godina nismo imali donesen proračun u tekućoj godini. Jedan smo imali nedavno i znate da smo ga donijeli na kraju proračunske godine. Ovo je veliki iskorak za sve institucije, pa i za BiH", rekla je Krišto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije