Zoran Tegeltija otkrio nove informacije o dolasku vakcina u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Zoran Tegeltija otkrio nove informacije o dolasku vakcina u BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zoran Tegeltija

Zukan Helez (SDP), poslanik u Predstavničkom domu BiH je tokom sjednice ovog doma pitao Zorana Tegletiju, predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH da li je napravljen plan nabavke i distribucije vakcina i od koje države nabavljamo vakcine, jer svima je jasno da nisu iste vakcine.

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, kazao je da je pandemija COVID-19 globalno pitanje i da smo pokušali da budemo dio globalnog procesa, prije svega saradnjom sa EU, kroz nabavku lijekova i načina liječenja, pišu Nezavisne novine.

"Sjećate se najave da će se početkom godine pojaviti vakcina, a da će se stanovništvo vakcinisati do polovine ove godine. U skladu s tim BiH je pristupila globalnom programu i uplatili smo i naručili 1.232.000 vakcina. Uplatili smo sredstva u cijelosti. I za to smo uplatili preko 12 miliona, a Savjet ministara obezbijedio je oko dva miliona KM za skladištenje i distribuciju, od tih 1.232.000 je za vakcinaciju 20 odsto stanovništva. Prve količine iz ovog kontigenta doći će do kraja januara, doći će one vakcine koje je najteže distirbuirati i čuvati, ali i koje su prve registrovane u svijetu", kazao je Tegletija.

Dodao je da uporedo sa ovim procesom BiH pristupila nabavci i tu je dogovoreno više od 800 doza.

"Cijeli sistem transporta i dostave je planiran i on se usaglašava sa Ministarstvom civilnih poslova i entitetskim resornim ministarstvima. Kada je u pitanju cijena ona se kreće u nivou od 10 dolara i vjerovatno će se i ostale vakcine kretati u toj cijeni. Prvo će se vakcinisati zdravstveni radnici, stanovništvo starije od 65 godina i osobe koje rade u institucijama za smještaj starih i iznemoglih lica", kazao je Tegletija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije