Prof. dr. Sebija Izetbegović: Uskoro stižu vakcine, imamo plan

15
A. Sokolović
Prof. dr. Sebija Izetbegović: Uskoro stižu vakcine, imamo plan
Foto: Privatni album / Sebija Izetbegović

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) tokom noći testirano je 77 uzoraka na prisustvo novog soja koronavirusa, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz ove ustanove.

Prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, potvrdila je za naš portal da je pozitivno šest uzorka.

Svi su iz Sarajeva.

"U klinikama KCUS-a trenutno je hospitalizirzano 97 Covid-bolesnika, na intenzivnoj njezi je 14 osobe", dodala je prof. dr. Sebija Izetbegović.

Preminule su tri osobe.

U izolatoriju Podhrastovi smještena su 49 bolesnika, a u intenzivnoj njezi nalazi se 14 pacijenata.

"Na koronavirus pozitivna su 24 uposlenika KCUS-a, a 17 njih se nalazi u samoizolaciji", naglasila je prof. dr. Sebija Izetbegović.

Sebija Izetbegović - undefined

Foto: Privatni album: Sebija Izetbegović

Zanimao nas je komentar za večernji izvještaj gdje je nešto manji broj zaraženih. Ne pamtimo kada je u Sarajevu bio jednocifren broj pozitivnih tokom noćnih testiranja.

"Nešto je manji broj zaraženih, ali je i mali broj testiranih. Evidentno je da imamo manji broj bolesnika. Važno je da se nastave epidemiološke mjere, jer ovi brojevi mogu dovesti do smanjenog opreza građana", naglasila je prof. dr. Izetbegović.

Najavljeno je da uskoro u BiH dolaze vakcine. Generalna direktorica KCUS-a tvrdi da je njena ustanova na čijem je čelu - spremna za ovaj zahtjevan izazov.

Vakcina protiv korone efikasna 90 posto - undefined

Twitter: KCUS spreman za vakcine

"KCUS već ima spremne spiskove timova i osoblja za vakcinaciju. Također i spiskove osoblja koje će biti vakcinisano. Možemo uraditi vakcinaciju takvom brzinom da skladištenje možda neće ni biti potrebno. Radit ćemo s tolikim brojem ljudi i takvom brzinom, da potrošimo sve doze u propisanom vremenu. Imamo spremne i ekipe koje bi se pobrinule ako dođe do neželjenih reakcija", kaže prof. dr. Izetbegović za portal Radiosarajevo.ba.

Ona tvrdi da to nije sve koje mogućnosti KCUS ima.

"Spremni smo pomoći i u vakcinaciju građanstva, mada to nije u opisu naših obaveza. KCUS želi pomoći stanovništvu i Zavodu za javno zdravstvo u ovoj izuzetno važnoj imunizaciji da bi se svi, što prije, vratili normalnom životu", podvukla je prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a, za naš portal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije