Zoran Jovanović o situaciji u TK: Alarmantno u Živinicama, Kladanj ugrožen...

L. R.
Zoran Jovanović o situaciji u TK: Alarmantno u Živinicama, Kladanj ugrožen...
Foto: Zivinice.ba / Živinice

Situacija nije vesela, noć je bila teška, govori na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba Zoran Jovanović, v.d. dikrektora KUCZ Tuzlanskog kantona.

Podsjetimo, zbog obilnih padavina, brojne rijeke na području ovog kantona jučer su se izlile. Bujice su nosile mostove, vode gutala kuće, vatrogasci spašavali zarobljene ljude... desilo se upravo ono na što već danima upozorava ekipa meteorologa i lovaca na oluje - Nedim Sladić, Bakir Krajinović, Enes Džafić...

Padavine se očekuju još danas. Naš sagovornik naglašava da se nivo rijeka ne smanjuje.

Jovanović također podsjeća da su još jučer, većina općina i gradova u Kantonu, proglasili stanje prirodne nesreće, a da bi danas moglo biti proglašeno i za cijeli TK.

"Alarmantna je situacija u Živinicama, gdje je rijeka Gostelja odnijela i montažnu kućicu, a potpuno se izlila na putnu komunikaciju.

U Sapni su klizišta ugrozila više objekata. 

Kladanj je ugrožen od potoka i bujica.

U Srebreniku, u Špionici je voda ušla u stambene objekte.

U Kalesiji su se izlile dvije rijeke, Spreča je poplavila dijelove polja.

Na sve strane", nabraja Jovanović za portal Radiosarajevo.ba.

Saznajemo da je u Čeliću aktivirano 14 starih klizišta i tri nova.

Na naše pitanje, da li su bili ugroženi ljudski životi, Jovanović govori da je GSS u Srebreniku spašavao ljude iz poplavljenih objekata, dok su vatrogasci spasili šest osoba u Špionici.

"Pravovremeno se reagiralo, uključili smo čamce, bili spremni angažirati jedinicu specijalnu policije TK - vidjet ćemo danas", priča naš sagovornik, pa dodaje još i ovo.

"Pogledajte vi ovo - od prirode, koja nam je trebala biti saveznik, mi smo od nje, na cijelom svijetu, napravili neprijatelja..."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije