Poplave, klizišta, bujice u Tuzlanskom kantonu: Pogledajte gdje je najteža situacija

Radiosarajevo.ba
Poplave, klizišta, bujice u Tuzlanskom kantonu: Pogledajte gdje je najteža situacija
Foto: RTV Slon / Rijeka Tinja

S obzirom na to da u BiH već nekoliko dana uzastopno pada kišameteoalaram se skoro i ne gasi i stalno se stanovništvo upozorava na mogućnost poplava.

Iz Kantonalne uprave civilne zaštite Tuzlanskog kantona objavili su izvještaj sa terena.

Vodostaj na HA Modrac

Vodostaj na brani HA Modrac danas u 11,00 sati bio je 198,89 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jutros u 07,00 sati nivo je viši za 7 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 74,60 m 3 /s.

Grad Gračanica

Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Kranovac u 07 00 sati iznosio je 323,80 cm i u porastu je (300 cm je vodostaj kada se proglašavaju redovne mjere od poplava). Rijeka Spreča se izlila iz svoga korita na dijelu od Miričine do Stjepan Polja i poplavila oko 20 ha poljoprivrednog zemljišta.

Grad Srebrenik

Na području grada Srebrenika došlo je do izlijevanja rijeke Tinje u naselju Špionica gdje su poplavljeni Veći broj Stambeni objekta od koji su: Pošta, Ambulanta, Zgrada MZ i više Duluma poloprivrednog zemljišta.

- U naselju Špionica poplavljeno je 20 stambeni objekata i oko 400 duluma poljoprivrednog zemljišta.

- U naselju Gornji Srebrenik poplavljeno 2 stambena objekta i pojavila se dva nova klizišta koji ugrožavaju stambene objekte (kuće).

- U naselju Potpeć „Blagići“površinske vode poplavile 2 stambena objekta(kuće).

- U naslju Lisovići - Poplavljeno više stambeni objekata i pričinjena je veća šteta na poljoprivrednim usjevima.

- U naselju Zahirovići aktiviralo se novo klizište koje je napravilo prekid puta Kurtići-Zahirovići.

- U naslju Crveno Brdo došlo je do aktiviranja novog klizišta na putu Jasenica-Memići u dižini 20 metara.

- U naselju Tinja staro selo potok koji je nadošao uništio je most koji spaja Tinju sa Starim Selom.

Općina Kladanj

Na području općine Kladanj došlo je do izlijevanja svih vodotoka (Drinjača, Suha, Gostelja i bujičnih potoka). Poplavljeno je oko 40 stambenih objekata. Na magistralnom putu M-18 u Stuparima saobraćaj se odvija otežano.

Grad Živinice

Na području Grada Živinica Rijeka Spreča i bujični potoci ugrožavaju stambene objekte u naseljima Ciljuge, Đurđevik, Golubinjak, Višća, Barice, Suha. Pripadnici civilne zaštite su na terenu.

Općina Čelić

Stanje na prostoru općine Čelić u posljednja 24 sata izazvano kišnim padavina se usložnjava. Vodostaji rijeke Šibošnice i Gnjice je u porastu i prijeti brzom izlivanju. Lokalne rječice i potoci su se izlili iz svojih korita i plave lokalne puteve što otežava normalno odvijanje saobraćaja te je evidentno da se na velikom broju lokalnih ali i regionalnih putnih pravaca saobraćaj odvija jednom trakom uz veliki oprez učesnika u saobraćaju.

Najveće probleme lokalnom stanovništvu zadaju bujični potoci koji su već izliveni na poljoprivredno zemljište i iz sata u sat ugrožavaju i stambene objekte. Najteža situacija je u naselju Brnjik, Drijenča, Nahvioci, Šibošnica i Čelić. Prijavljeno je novih 3 klizišta i aktiviranje 14 starih klizišta koja ugrožavaju lokalne puteve i stambene objekte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije