Poplave širom BiH: Kladanj pod vodom, ekipe Civilne zaštite na terenu

Radiosarajevo.ba
Poplave širom BiH: Kladanj pod vodom, ekipe Civilne zaštite na terenu
Foto: Facebook / Kladanj

Zbog poplava na području Tuzlanskog kantona obustavljen je saobraćaj na magistralnim putevima Tuzla - Sarajevo i Tuzla - Orašje.

U opasnosti je i magistralna putna komunikacija Tuzla - Doboj i ukoliko dođe do njenog plavljenja i zatvaranja iz Tuzle će se moći putovati samo u pravcima Bijeljine i Zvornika.

Poplave su za sada najviše problema donijele mještanima naselja na području Općine Kladanj i Grada Srebrenika.

U Kladnju je proglašeno stanje prirodne nesreće, a usljed izlijevanja bujičnih voda u opasnosti je zgrada Osnovne škole „Stupari“.

Voda je prodrla u više od 50-ak stambenih objekata, a u opasnosti su mostovi i drugi infrastrukturni objekti.

Kladanj - undefinedFoto: Facebook: Kladanj

U Srebreniku je najteža situacija u naselju Špionica. Voda je poplavila objekte pošte, ambulante i mjesne zajednice te oko 20 duluma poljoprivrednog zemljišta.

Iz Gradske uprave i civilne zaštite Srebrenik pozvali su lokalno stanovništvo na oprez zbog mogućnosti pojava poplava i klizišta, uz napomenu da su im na raspolaganju vatrogasna kao i služba civilne zaštite koje mogu pozvati na brojeve 121 i 123.

I područje Grada Živinice ima problema sa poplavama, a u Đurđeviku se voda izlila na magistralnu cestu Tuzla - Sarajevo.

Ugrožena su naselja: Ciljuge, Đurđevik, Golubinjak, Višća, Barice i Suha.

Teška situacija je i na području općine Sapna gdje probleme prave rijeka Sapna i Nezučki potok, kao i na području Grada Gračanice gdje se, faktički, u korito rijeke Spreče ulijevaju svi vodotoci u Tuzlanskom kantonu.

Rijeke Gnjica i Šibošnica prijete mještanima Općine Čelić, a najteža situacija je u naselju Brnjik, Drijenča, Nahvioci, Šibošnica i Čelić.

Prijavljeno je novih tri klizišta i aktiviranje 14 starih klizišta koja ugrožavaju lokalne puteve i stambene objekte.

Trenutna situacija na putu Kladanj - Vlasenica:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije