Zoran Ilić osuđen na 11 godina zatvora za ratne zločine, Radenko Ilić oslobođen

6
Fena, Radiosarajevo.ba
Zoran Ilić osuđen na 11 godina zatvora za ratne zločine, Radenko Ilić oslobođen
Foto: Detektor.ba / Zoran i Radenko Ilić

Sud Bosne i Hercegovine donio je danas provostepenu presudu kojom je Zoran Ilić osuđen na 11 godina zatvora, a Radenko Ilić oslobođen krivice za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Oni su u svojstvu pripadnika tzv. vojske RS (VRS) optuženi za zločin protiv čovječnosti.

Optužnicom se terete da su u periodu od kraja maja 1992. godine do kraja 1993. godine u općini Rogatica u okviru širokog i sistematičnog napada "vojske Srpske Republike BiH, a potom vojske RS, usmjerenog protiv nesrpskog civilnog stanovništva na području općine Rogatica postupali protivno pravilima međunarodnog prava". Oni se terete za odvođenje grupe civila bošnjačke nacionalnosti iz naselja Rudo u Rogatici 19. juna 1992., kojima se od tada gubi svaki trag.

Ekskluzivni snimci | Akcija "Omerta": Pogledajte kako specijalci i službenici FUP-a vrše pretres

Ekskluzivni snimci | Akcija "Omerta": Pogledajte kako specijalci i službenici FUP-a vrše pretres

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u završnoj riječi navelo da je dokazalo da su Zoran i Radenko Ilić, kao pripadnici Rogatičke brigade VRS-a, učestvovali u širokom i sistematskom napadu i da trebaju biti proglašeni krivim za prisilni nestanak 16 muškaraca iz naselja Rudo.

Odbrana Zorana Ilića ocijenila je da Tužilaštvo BiH nije dokazalo da je optuženi učestvovao u prisilnom nestanku grupe muškaraca, navodeći da je taj dan radio u pekari, dok su iz odbrane drugooptuženog Radenka Ilića naveli da niko od svjedoka bošnjačke nacionalnosti nije kazao da ga je tog dana vidio kada je bila akcija. Odbrane optuženih su zatražile oslobađajuću presudu.

Na današnju presudu postoji mogućnost žalbe.

Kako je dobri hadžija Hazim razapet na džamiju…

Kako je dobri hadžija Hazim razapet na džamiju…

Svjedočenje Hasije Hadžihasanović

Podsjetimo, na suđenju je svjedokinja Državnog tužilaštva govorila o zatvaranju 16 muškaraca s područja Rudog, te njihovom odvođenju u nepoznatom pravcu od strane srpskih vojnika. Hasija Hadžihasanović je rekla kako je 1992. godine zajedno s porodicom živjela u naselju Rudo, te da je 19. juna bilo granatiranje. Kako je kazala, te prilike Slavko Lubarda i srpska vojska su došli i pretresli stanove, a stanovništvo odveli u podrum u Donjem Polju, gdje su bili zatvoreni. Ona je rekla da je u podrumu bilo 16 muškaraca zajedno sa suprugama i djecom, te da su svi osim jednog muškarca bili iz jedne ulice.

Hadžihasanović je kazala kako je u podrum ušao Zoran IlIć, kojeg je prepoznala, te se obratio muškarcima riječima: "Vi sjedite tu dok naši tamo ginu."

Prema njenim riječima, Ilić je bio odjeven u SNB uniformu, imao je oružje, bio je plav i imao plave oči. Nakon što su muškarci izvedeni iz podruma, Hadžihasanović je, kako je objasnila, kroz prozor vidjela da su poredani u kolonu. Tada je vidjela još srpskih vojnika, koji su muškarce odveli u nepoznatom pravcu. Te prilike odvedeni su njen suprug i brat, za kojima još uvijek traga.

"Bilo je nekih informacija, ali ispostavilo se da nisu tačne", rekla je.

Na upit Nade Mandić, braniteljice optuženog Zorana Ilića, o tome kako poznaje Zorana, svjedokinja je kazala da je Rogatica malo mjesto i da ga je poznavala iz viđenja.

"Trideset godina mi stoji taj lik pred mojim očima", kazala je svjedokinja, dodavši kako, da nije sigurna u šta govori, ne bi ni rekla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije