Znate li koliko će građani BiH od iduće godine plaćati ulazak u Hrvatsku?

7
Hina
Znate li koliko će građani BiH od iduće godine plaćati ulazak u Hrvatsku?
Foto: Centralna banka BiH / Novac / Ilustracija

Do novih promjena u prelasku državne granice doći će nakon što se uvede Europski sistem za putne informacije i odobrenja (ETIAS). Početak njegove primjene do sada je nekoliko puta odgađan, a novi datum je novembar 2023. godine.

Nakon što je Europski parlament ove sedmice podržao ulazak Republike Hrvatske u Schengen, preostalo je još da Europsko vijeće početkom decembra potvrdi tu odluku.

Ranije je Vijeće EU-a predložilo da se od 1. januara 2023. ukinu granične kontrole na kopnenim i pomorskim hrvatskim granicama sa zemljama šengenskog prostora, a od 26. marta sljedeće godine i u zračnim lukama.

Provjerili smo kolike su trenutne cijene peleta, drva, uglja: Hoće li biti poskupljenja?

Provjerili smo kolike su trenutne cijene peleta, drva, uglja: Hoće li biti poskupljenja?

Hrvatska od 1. januara u eurozoni: Poznata su pravila za ulazak državanjana BiH u ovu zemlju

Hrvatska od 1. januara u eurozoni: Poznata su pravila za ulazak državanjana BiH u ovu zemlju

Time će Hrvatska ući u zajednički prostor kojim se slobodno kreće više od 400 miliona ljudi.

O kontrolama odlučuju institucije RH

Ulazak Hrvatske u šengenski prostor trebao bi rezultirati strožim kontrolama na graničnim prijelazima prema Bosni i Hercegovini, a kako su Feni kazali iz Granične policije BiH, o eventualnim promjenama režima prelaska granice odlučivat će institucije Republike Hrvatske.

"Iz dosadašnjeg iskustva, kada govorimo o šengenskom prostoru gdje putuju državljani BiH, to je svakodnevica (Slovenija, Mađarska, itd.), a sama činjenica da sada ispunjavaju uvjete ulaska u navedene zemlje, ukazuje da će pod istim uvjetima moći putovati i u Republiku Hrvatsku nakon njenog pristupanja Schengenu, pri čemu svakako treba imati u vidu mogućnost naknadnih izmjena režima i uvjeta ulaska u zemlje Schengena", naveli su u svom odgovoru iz Granične policije BiH.

Hrvatska dobila zeleno svjetlo! Od 2023. naši susjedi u Schengenu, dvije države bile protiv

Hrvatska dobila zeleno svjetlo! Od 2023. naši susjedi u Schengenu, dvije države bile protiv

Visok nivo sigurnosti vanjskih granica

Iz te policijske agencije dalje navode kako će pristupanje Hrvatske Schengenu doprinijeti većem stepenu zaštite vanjskih granica šengenskog prostora u navedenoj zemlji, pa samim time i zajedničke međudržavne granice.

"Kroz različite vidove dosadašnje uspješne suradnje, koju smo u prethodnom razdoblju imali s MUP-om Republike Hrvatske, uvjerili smo se da su u navedenoj zemlji u prethodnim godinama uloženi značajni napori u oblasti zaštite granice, a samo pristupanje Schengenu bi bila potvrda ispunjenosti svih kriterija pa samim time i potvrda veoma visoke razine sigurnosti vanjskih granica u navedenoj zemlji, što je posebno značajno u oblasti suzbijanja svih vidova prekograničnog kriminala te sprječavanja nezakonitih prelazaka u kontekstu aktualne migrantske krize i slično", saopćili su iz Granične policije BiH.

Državljani BiH plaćat će 7 eura ulazak u RH

Kako su ranije Feni kazali iz Delegacije EU u Sarajevu, kada ETIAS zaživi u praksi državljani trećih zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u zemlje Schengena (među kojima su i državljani BiH) trebat će prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja jednostavnom procedurom korištenja web stranice ili mobilne aplikacije ETIAS-a.

Za to će se plaćati naknada u iznosu od sedam eura, nakon čega slijedi automatski proces procjene. Očekuje se da će 95 posto podnesenih zahtjeva biti automatski odobreno u roku od nekoliko minuta nakon podnošenja prijave.

Prijava na aplikaciju ne bi trebalo trajati duže od 10 minuta i ne bi trebala zahtijevati nikakvu dokumentaciju osim putne isprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije