Značajne vijesti sa zasjedanja OIC-a: 57 islamskih zemalja podržalo Rezoluciju o Srebrenici!

3
F. V.
Značajne vijesti sa zasjedanja OIC-a: 57 islamskih zemalja podržalo Rezoluciju o Srebrenici!
Foto: Facebook / Sjednica OIC-a

Pedeset i sedam zemalja članica Organizacije islamske saradnje (OIC) dalo je podršku Rezoluciji o genocidu u Srebrenici koju će tokom ovog mjeseca trebala razmatrati Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku.

Potvrdio je ovom direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Muhamed Jusić prenoseći dobre vijesti sa zasjedanja OIC-a.

Ekskluzivno: dobre vijesti sa 15. zasjedanja Islamske konferencije na vrhu-samita u Banžulu, Republika Gambija. U komunikeu i deklaraciji izražena je podrška usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici. 57 zemalja članica OIC-a dalo je podršku Rezoluciji“, naveo je Jusić na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter).

Rusija zbog propalog projekta blokirala milione u stranim bankama

Rusija zbog propalog projekta blokirala milione u stranim bankama

Podsjetimo, konačni prijedlog rezolucije kojom se 11. juli proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici upućen je predsjedniku Generalne skupštine UN-a Dennisu Francisu i svim stalnim misijama u UN, objavio je ambasador Bosne i Hercegovine (BIH) pri UN Zlatko Lagumdžija.

"Nakon više krugova inkluzivnih konsultacija, finalni prijedlog Rezolucije “Međunarodni Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995”, od strane 'cross- regional core group', otišao prema predsjedniku UN_PGA i svim stalnim misijama u UN", napisao je Lagumdžija 1. maja kasno uvečer na mreži X.

Do 4. maja ukupno 32 države članice Ujedinjenih nacija odlučile su se na korak da budu kosponzori rezolucije, odnosno da učestvuju u njenoj izradi, uobličavanju te daljem lobiranju za njeno usvajanje.

To su: Albanija, Austrija, Bangladeš, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Kanada, Čile, Hrvatska, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Nizozemska, Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Poljska, Ruanda, Slovenija, Švedska, Turska, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Vanuatu.

Pitate se šta znači sponzor, a šta kosponzor rezolucije o Srebrenici? Ovo je precizan odgovor

Pitate se šta znači sponzor, a šta kosponzor rezolucije o Srebrenici? Ovo je precizan odgovor

Iako se o datumu još uvijek špekulira, ono što je za sada poznato jeste da sjednica na kojoj će biti raspravljano o rezoluciji u Srebrenici neće biti na dnevnom redu prije 15. maja, kada je zakazana sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj će se razmatrati situacija u Bosni i Hercegovini.

Rezolucija će se razmatrati u sklopu sjednice Generalne skupštine UN-a "Kultura mira" kao redovne sesije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije