Zločinac Valentin Ćorić predstavio knjigu u Mostaru: U publici aplaudirao i oduševljeni Dragan Čović

24
Radiosarajevo.ba
Zločinac Valentin Ćorić predstavio knjigu u Mostaru: U publici aplaudirao i oduševljeni Dragan Čović
Foto: Bljesak.info / Dragan Čović na promoci knjige zločinca Ćorića

"Ovo je teška knjiga koja se bavi tragičnom pozicijom Hrvata koji su okrivljeni nevini. S druge strane to je holivudski sadržaj o proizvodnji velike količine vina u uvjetima gdje su stražari svi naoružani rukavicama, ponašaju se kao da su u nekoj zaraznoj klimi. Tu Valentin Ćorić proizvodi vino, koje nije vino - nego simbol slobode", izjavio je Slobodan Prosperov Novak, hrvatski historičar književnosti večeras, 16. februara, u Mostaru na predstavljanju knjige ratnog zločinca Valentina Ćorića.

Bljuvotina zločinca objavljena je pod nazivom Valentin Ćorić: IN VINO LIBERTAS, Autobiografski zapisi iz Haaga.

Na promociji su za ovu 'knjigu' izjavili kako je "progutala proizvodnju hrvatske književnosti u prošloj i ovoj godini, to je nedvojbeno": "To što se neki prave da ona nije izašla, da ne postoji - to je njihov problem."

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović dobio još jedno vrijedno priznanje

Prof. dr. Ismet Gavrankapetanović dobio još jedno vrijedno priznanje

A, zločinac je lamentirao nad svojim boravkom u zatvoru u Haagu, ali ističe kako je glavna tema knjige proizvodnja vina u zatvoru i tome je posvećeno najviše pozornosti.

Kako smo danas već objavili, na ovu je promocu reagiralo i Udruženje logoraša Mostar.

"DOBRO DOŠLI U KONAČIŠTE" - to bi mogla biti poruka na početku knjige ratnog zločinca i presuđenog HVO zvaničnik tzv. HRHB za udruženi zločinački poduhvat- UZP" navodi se u saopćenju dostavljenom portalu Radiosarajevo.ba, a kojeg potpisuje Emir Hajdarović, predsjednik Upravnog odbora ovog udruženja.

Logoraši oštro reagirali za promociju knjige osuđenog ratnog zločinca u Mostaru: Posijano sjeme zla

Logoraši oštro reagirali za promociju knjige osuđenog ratnog zločinca u Mostaru: Posijano sjeme zla

Tako su, navode iz Udruženja, popularno nazivali logore u kojima su mučili i ubijali logoraše zbog dvije stvari i to:

"Zato što su druge vjeroispovjesti većinom muslimani ili zato što vole Bosnu i Hercegovinu zajedničku domovinu svih njenih naroda i nisu bili muslimani. Kroz kazamate u kojima je bio gospodar života i smrti ljudski odron Valentin Ćorić je prošlo preko 20.000 logoraša na čije živote su ta Valentinova konačišta ostavila trajne posljediice i u smrt otjerala veliki broj njih pa čak i cijele porodice".

Ratni zločinac Valentin Ćorić na slobodi: Odslužio zatvorsku kaznu

Ratni zločinac Valentin Ćorić na slobodi: Odslužio zatvorsku kaznu

Koliko je zlo u ovom "pokajniku"  - navode dalje - pokazuje njegova mostarska promocija knjige u kojoj on opisuje svoj boravak u hotelskim prostorijama Haškog tribunala, a da pri tom ne spominje na koji se način lažno pokajao kako bi bio pušten na prijevremenu slobodu.

"Godinama ukazujemo na pogubnost njegovanja politike koja je presuđena u Hagu i za koju ni šest godina nakon izricanja presude ne prestaje negiranje iste od strane političkog vrha Republike Hrvatske i sljedbenika UZP politike u Bosni i Hercegovini oslikane u liku Dragana Čovića", kaže se u saopćenju.

Dakako, u publici večeras u Mostaru bio je šef HDZ-a Dragan Čović koji nije skrivao oduševljenje s onim što je čuo.

Zloglasna šestorka takozvane 'herceg-bosne'

U novembru 2017, Ćorić i još petorica bivših zvaničnika takozvane herceg-bosne osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora za zločine počinjene u BiH.

Jadranko Prlić, bivši predsjednik Vlade Herceg-Bosne, osuđen je na 25 godina zatvora, dok su po 20 godina dobili Bruno Stojić, nekadašnji ministar odbrane herceg-bosne, te bivši načelnici Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković. Ćorić je osuđen na 16 godina, a predsjednik Komisije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na deset godina zatvora.

Ćorić je osuđen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti uključujući ubistvo, progon, deportaciju, silovanje, zatvaranje, protivpravni rad i nečovječno postupanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (24)

/ Povezano

/ Najnovije