Ratni zločinac promovirao knjigu u Zagrebu, žrtve iz BiH u šoku: "Da li je moguće?"

23
Radiosarajevo.ba
Ratni zločinac promovirao knjigu u Zagrebu, žrtve iz BiH u šoku: "Da li je moguće?"
FOTO: EPA / Valentin Ćorić

Danas, 26. januara, je u Društvu hrvatskih književnika na zagrebačkom Trgu bana Jelačića predstavljena knjiga In vino libertas - Autobiografski zapisi iz Haaga, koju je napisao osuđeni ratni zločinac Valentin Ćorić.

Predstavljači su bili Dražen Budiša, jedan od najznačajnijih političara u prvim godinama samostalne hrvatske države, akademik Ratko Cvetnić, Slobodan Prosperov Novak i Josip Pavičić, urednik knjige i novinar.

"Lijepo društvo koje će nam vjerojatno još jednom prikazati sve 'nepravde Haga', međunarodne zavjere i ko zna što još, ali u svakom slučaju, vjerojatno neće biti upitna nevinost ratnog zločinca Ćorića. Uskoro ćemo vjerojatno imati priliku vidjeti taj cirkus i u BiH, jer će to biti ni manje ni više nego na RTV Herceg - Bosne sa sjedištem u Mostaru, koja će sve prenositi live.

Izetbegović pisao ministrima vanjskih poslova: 'U normalnom svijetu za ovo ne bi bilo potrebe'

Izetbegović pisao ministrima vanjskih poslova: 'U normalnom svijetu za ovo ne bi bilo potrebe'

Ovih dana se reklamira knjiga ratnog zločinca Fikreta Abdića u glavnom gradu BiH. Prije toga, kao profesori i predavači, pojavili su se ratni zločinci Blaškić i Pandurević, a Kordić je, kako je VS UN-a u izvještaju napisao Serge Brammertz, prijatelj s našom predsjednicom Federacije.

Bivši član Predsjedništva BiH, a sada manjeg entiteta, opsuje genocid, i nikom ništa. Gdje god se okrenete, negiranje i negatori afirmiraju zločince, uživaju u zaštiti i kriju se u Srbiji ili Hrvatskoj. Mi žrtve se nemamo gdje kriti niti tražimo bilo čiju zaštitu. Mi samo pozivamo prvo međunarodne predstavnike i naše probosanske političare da poštuju presude MKSJ i MSP", navodi se u saopćenju koje je danas poslalo Udruženje žrtava i svjedoka genocida, na čijem je čelu Murat Tahirović

Osuđeni ratni zločinac Valentin Ćorić stigao u Zagreb

Osuđeni ratni zločinac Valentin Ćorić stigao u Zagreb

Evo, navodi Tahirović, "javno ih pozivam da dođu na promociju knjige Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u BiH, u kojoj su sadržane presude koje govore o međunarodnom sukobu i agresiji Srbije i Hrvatske": "Da li je moguće da ratni zločinci imaju veću podršku od međunarodnog prava u prezentiranju svojih zlodjela, nego mi žrtve?"

Murat Tahirović
Foto: AA: Murat Tahirović

"Došlo je teško vrijeme. Svi mi koji smo se borili za istinu i pravdu i presude sudova, na čelu s MKSJ, danas postajemo progonjeni ne samo od zločinaca i njihovih zaštitnika, nego i od onih koji bi trebali makar poštivati međunarodne presude. Naš poziv na promociju knjige o presudama tribunala i agresiji na BiH bit će najbolji test. Pobjeđuju li uradci i 'istine' ratnih zločinaca ili istina - In ICTY Libertas!", zaključuju.

Ko je Valentin Ćorić?

Podsjetimo, Valentin Ćorić (rođen 23. juna 1956) je bivši zvaničnik tzv. Hrvatske Republike herceg-bosne.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio ga na 16 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti.

Prema optužnici, Ćorić je do aprila 1994. bio "član organizacije u sjeni čiji je cilj bio stvoriti etnički čistu teritoriju koja će biti pripojena i spojena u Veliku Hrvatsku". Sud je optužio Ćorića za "izazivanje političke, etničke i vjerske mržnje, a istovremeno je koristio silu, zastrašivanje i teror (uglavnom masovnim hapšenjima tokom kojih su ljudi ubijani) kako bi etnički istjerao nehrvate sa teritorija pod kontrolom HVO-a".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije