Zlatko Lagumdžija najavio izgradnju spomenika pred zgradom UN-a

11
Radiosarajevo.ba
Zlatko Lagumdžija najavio izgradnju spomenika pred zgradom UN-a
Foto: Printscreen / Zlatko Lagumdžija u New Yorku

Gostujući u Pressingu na N1, Zlatko Lagumdžija je u srijedu navečer, 5. juna, najavio planove za izgradnju spomenika povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, koji će se nalaziti ispred zgrade UN-a.

Također, otkrio je kako je nakon glasanja o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici dobio nekoliko ličnih priznanja da su neki ambasadori dobili nalog da se “pridruže Rusima”.

“Na tome se duže radi. Puno toga je urađeno i mi sada ulazimo u fazu kada će ta ideja postajati stvarnost. Planiramo da spomenik bude podignut za 30. godišnjicu, ali očekujem da ove godine se ozvaniči i javno od strane generalnog sekretara gdje će biti, kako će izgledati i kako ćemo to privesti kraju. Očekujemo ove godine kamen temeljac, da postavimo plac kako se to kaže”, izjavio je Lagumdžija.

Dan D u Mostaru: Hoće li Vijeće ministara usvojiti budžet?

Dan D u Mostaru: Hoće li Vijeće ministara usvojiti budžet?

Kada je riječ o zemljama koje su glasale protiv Rezolucije, Lagumdžija je izrazio nadu da će i one jednog dana obilježavati Dan sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Biti baš tako protiv cijelog svijeta i nastaviti sa jednom ovakvom politikom, bojim se da ga to neće daleko dovesti. Promijeniti ime Srebrenice je anticivilizacijski čin i pokazuje koliko su izgubili kompas. Srebrenica će biti Srebrenica dok je svijeta i vijeka”, istaknuo je Lagumdžija.

Zlatko Lagumdžija nam otkrio lijepe vijesti: 'Dobili smo još tri nova sponzora Rezolucije'

Zlatko Lagumdžija nam otkrio lijepe vijesti: 'Dobili smo još tri nova sponzora Rezolucije'

Govoreći o glasanju o Rezoluciji, Lagumdžija je otkrio kako je dobio informaciju od jednog kolege ambasadora da su neki dobili nalog da se “pridruže Rusima”.

“Od 20 njih koji nisu došli na glasanje, jedan mi je rekao da je pola sata pred glasanje dobio nalog da se pridruži Rusima”, rekao je Zlatko Lagumdžija u zanimljivom intervju na N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije