Nije uspio plan Dodikovih satelita: Na sjednici Predsjedništva nije smijenjen Zlatko Lagumdžija

6
Radiosarajevo.ba
Nije uspio plan Dodikovih satelita: Na sjednici Predsjedništva nije smijenjen Zlatko Lagumdžija
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Željka Cvijanović; Denis Bećirović; Željko Komšić

U Sarajevu je danas, 27. maja, održana 14. redovna sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Kako se doznaje, između ostalog, jedna od tačaka dnevnog reda danas bilo je razrješenje ambasadora BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatka Lagumdžije, što je, kroz zaključke Narodne skupštine entiteta Rs, tražila članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Očekivano, ona je glasala za smjenu, no predsjedavajući Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić bili su protiv. Cvijanović je, podsjetimo, podnijela i krivičnu prijavu protiv Lagumdžije "zbog zloupotrebe službenog položaja i napada na ustavni poredak". 

Lagumdžija je, podsjetimo i na to, bio perjanica i motor koji je 'vukao' našu diplomatsku ofanzivu uoči usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Ujedinjenim narodima, što mu svita i sateliti Milorada Dodika ne mogu oprostiti.

Nermin Nikšić kategorično najavio: 'Dodikov dokument o razdruživanju ćemo proslijediti pravosuđu'

Nermin Nikšić kategorično najavio: 'Dodikov dokument o razdruživanju ćemo proslijediti pravosuđu'

A, na današnjoj sjednici Predsjedništvo BiH je prihvatilo amandman na Bilateralni sporazum između Vijeća ministara BiH i Compañia Española de Seguros de Credito a la Exportacion, S.A.,Cia de Seguros y Reaseguros S.M.E. (CESCE), potpisan 11. oktobra 1999. godine, o reprogramiranju vanjskog duga Bosne i Hercegovine.

Prihvaćen je i međunarodni sporazum između Europske unije i Bosne i Hercegovine o
pridruživanju Bosne i Hercegovine Programu EU4Health, zatim međunarodni sporazuma između Europske unije i Bosne i Hercegovine o sudjelovanju Bosne i Hercegovine u programu Pravosuđe 2021-2027. godine.

Također, odobrili su zaključivanje sporazuma o državnoj točki za program URBACT IV za Bosnu i Hercegovinu između Ravnateljstva za europske integracije Vijeća ministara BiH i Državne agencije za teritorijalnu koheziju (ANCT) sa sjedištem u Francuskoj, te protokola o saradnji između Arhiva Bosne i Hercegovine i Glavnog ravnateljstva Arhiva Republike Albanije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije