Zlatko Dizdarević: Netanyahu je namjerno isprovocirao sukob

9
Fena
Zlatko Dizdarević: Netanyahu je namjerno isprovocirao sukob
Foto: Otisak.ba / Zlatko Dizdarević

"U međunarodnoj politici i međunarodnom pravu ne postoji tema u posljednjem stoljeću koja je do te mjere izvrgnuta ruglu kao što je to odnos međunarodne zajednice prema tzv. palestinskom pitanju", izjavio je za Fenu Zlatko Dizdarević, bivši ambasador BiH u Hrvatskoj, Jordanu, Iraku, Siriji i Libanu, koji je i kao novinar više decenija izvještavao i boravio na Bliskom Istoku.

Izraelsko-palestinski sukob, nakon što je godinama bio u medijskom zapećku, ponovno je prijelomna vijest u svim medijima, a najnoviji sukob započeo je u istočnom Jerusalemu i proširio se i na Gazu.

Dizdarević je naveo da je posebno posljednjih dana posvećen tim dešavanjima na razne načine, putem starih papira, prisjećanja, ali i kontakata s prijateljima i drugim ljudima koji se tamo nalaze.

"Ovaj novi momenat je, po mom dubokom uvjerenju, jedna potpuno svjesno organizovana, isprovocirana priča od izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji za sobom ima kompletnu strukturu, a pod tim mislim na njegov mentalni, politički, ideološki, cionistički sklop.

To je isprovocirana priča da on ostane na vlasti nakon četiri posljednja izbora koja su se organizovala u Izraelu u posljednje dvije godine", naveo je Dizdarević.

Netanyahu je, kako je poznato, dobio priliku da formira vladu, ali u tome nije uspio. On iza sebe ima kompletnu strukturu koju je doveo za 15 godina i koja je ugrožena njegovim odlaskom i sada se, kako je dodao Dizdarević, radi o njegovoj bolesnoj ambiciji i pokušaju da se po svaku cijenu vrati u igru, a način za to je radikalizacija biračkog tijela.

"Prije 15 do 20 dana nije bilo nikakvih signala o radikalizaciji tamo, da bi se odjednom koristio ramazan i ta posebna atmosfera i da bi njegov igrač koji je doveden prije nekoliko mjeseci za policijskog komesara u Jerusalemu, odjednom povukao nekoliko poteza koji su proizveli prve sukobe.

Damascus Gate u Jerusalemu oduvijek je bio prostor gdje su se, pogotovo za ramazan, nakon završenog posta uveče, okupljale i družile stotine hiljada mladih Palestinaca. On je odjednom na taj prostor bez ikakvog povoda postavio barikade, doveo policajce, specijalce i zabranio okupljanje oko Damascus Gatea uz jedno groteskno obrazloženje da je to zbog koronavirusa. 

To je izazvalo prve ozbiljne sukobe tamo, a zapravo se radi o nasilju izraelske policije nad mladim ljudima koji su se tamo okupljali", naveo je Dizdarević.

Prema njegovim riječima, onda se to preselilo na plato ispred al-Akse gdje je nastavljeno izazvanje incidenta, te upad u džamiju uz upotrebu oružja i granata, a paralelno sa svim tim krenuo je i pokušaj deložacije nekoliko palestinskih porodica u kvartu u istočnom Jerusalemu.

"To je sve skupa stvorilo krajnje napetu atmosferu koja je bila direktna provokacija Hamasu i to je zapravo bio cilj. Naravno da paralelno sa ovim postoji problem Hamasa koji nije ništa mirotvorniji u svemu ovome, ali Hamas je rezultat očajne situacije u Gazi.

Hamas je za sve ove godine, kako je situacija postajala sve gora i teža u egzistencionalnom smislu i uz sve intervencije Izraelaca na Gazu, jačao kao reakcija na tu situaciju, a također ima i izborne ambicije", dodao je Dizdarević.

Sada se, kako je naveo, radi o pat poziciji, dodatno je eskaliralo ovih dana i ohrabrilo agresivne varijante na svakoj strani.

"Međunarodna zajednica nema volje, snage, mehanizama niti interesa da to rješava jer da su imali volju, riješili bi to prije dvadeset godina. Veliki sam pesimista u kom će to pravcu dalje ići" kazao je Dizdarević, napominjući da je situacija složena i da se na tom širem području može desiti da se ponovo otvore neka pitanja za koja se mislilo da su zatvorena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije