Žestoki napadi Izraelaca od jutros, ubijena desetočlana porodica

1
Radiosarajevo.ba
Žestoki napadi Izraelaca od jutros, ubijena desetočlana porodica
Foto: asianews.it / Napadi izraelske vojske od jutros

Izraelski borbeni avioni ponovo su napali Gazu rano jutros, a Hamas je uzvratio ispalivši rakete na Izrael u petoj noći sukoba, dok američki i arapski diplomati pokušavaju pronaći načina za prekid nasilja.

Generalni povjerenik UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA) Philippe Lazzarini rekao je tokom posjete Madridu da je krvoproliće u Palestini isprovocirao Izrael izbacivanjem palestinskih porodica iz Istočnog Jeruzalema i zabranom ulaska u džamiju vjernicima tokom blagdana Ramazana, prenosi Hina.

AFP javlja, pozivajući se na zdravstvene izvore, kako je u izbjegličkom logoru Shati ubijena desetočlana porodica (osmero djece i dvije žene), koja se nalazila u trospratnici koja je srušena prilikom izraelskog zračnog udara.

Palestinski doktori izvijestili su da su najmanje četiri osobe poginule u jednom od nekoliko zračnih napada na sjeveru Pojasa Gaze, dok su stanovnici rekli da su s izraelskih brodova u Mediteranu ispaljene rakete, iako nijedna od njih vjerojatno nije pogodila Pojas.

Palestinsko ministarstvo za vjerska pitanja priopćilo je da su izraelski avioni uništili džamiju. Vojni glasnogovornik rekao je da vojska provjerava taj izvještaj.

Sirene su u dva velika južna izraelska grada oglasile uzbunu zbog raketnog napada s područja Gaze, za koji je Hamas preuzeo odgovornost.

Palestinska je strana izvijestila da je 11 osoba poginulo na Zapadnoj obali u sukobima prosvjednika i izraelskih snaga sigurnosti.

Od ponedjeljka su na području Gaze poginule najmanje 132 osobe, među kojima 32 djece i 21 žena, dok ih je 950 ranjeno, priopćili su palestinski zdravstveni dužnosnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije