Žestoke kritike iz C. Gore na odlazak Abazovićevih ministara u RS: Prvorazredni međunarodni skandal

2
Radiosarajevo.ba
Žestoke kritike iz C. Gore na odlazak Abazovićevih ministara u RS: Prvorazredni međunarodni skandal
Foto: Printscreen / Marko Kovač i Aleksandar Damjanović u RS

Prisustvo ministara pravde i finansija Crne Gore Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića svečanoj akademiji povodom neustavnog dana RS u Banja Luci izazvalo je burne reakcije u Crnoj Gori.

Za Bošnjačku stranku riječ je o prvorazrednom međunarodnom skandalu, a iz DPS-a smatraju da je to potvrda antievropskog karaktera Vlade u tehničkom mandatu na čijem čelu je Dritan Abazović, piše cdm.me.

Genneralni sekretar SDP-a Crne Gore Ivan Vujović pita da li je ovo neka nova vanjska i regionalna politika Vlade na koju misle da se naviknemo?

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Pripreme za proslavu neustavnog 9. januara: Trobojke, tri prsta, 'Despoti' na ulicama I. Sarajeva

Pripreme za proslavu neustavnog 9. januara: Trobojke, tri prsta, 'Despoti' na ulicama I. Sarajeva

"Prisustvo ministara Vlade Crne Gore neustavnom Danu RS je odnos Vlade kao cjeline. Jer Vlada ne može imati dvije politike. Pošto se daje i odlikovanje Putinu očekujemo i da dignu zdravicu ministri iz 'evropskog' SNP-a", napisao je na Twitteru Vujović.

Šefica Poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Kenana Strujić Harbić ocjenjuje da su odlukom da budu dio proslave neustavnog dana tzv. RS ministri Damjanović i Kovač, "pored nepriznavanja ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, poslali poruku da podržavaju genocid, etnička čišćenja i druge ratne zločine na kojima je stvarana tzv. republika srpska".

"Pitam se koliko li licemjeran mora biti čovjek da prisustvuje i komemoraciji u Srebrenici i proslavi tzv. dana tzv. republike srpke? Odgovor na to pitanje može nam dati samo Marko Kovač, ministar nepravde i tehničkom mandatu", navela je ona na Twitteru.

Ako slaviš dan Republike Srpske – neka znaš, ovo su njezini temelji...

Ako slaviš dan Republike Srpske – neka znaš, ovo su njezini temelji...

Poslanik BS-a Amer Smailović je najoštrije osudio prisustvo ministara proslavi neustavog "praznika" u susjednoj državi kao nediplomatski, anticivilizacijski i antidemokratski čin kojim se ugrožavaju prijateljski i dobrosusjedski odnosi sa Bosnom i Hercegovinom i ne poštuje njen ustavni poredak.

"Istovremeno upućujem javno pitanje premijeru Abazoviću. Da li ministri Damjanović i Kovač imaju njegovu i saglasnost Vlade za ovaj postupak, o čijem su trošku ministri putovali na ovaj dogadjaj i kakav je njegov lični stav prema ovom postupku", upitao je on.

Njihov partijski kolega potpredsjednik BS-a Jasmin Ćorović naglašava da je prisustvo Damjanovića i Kovača jučerašnjoj svečanoj akademiji u Banja luci prvorazredni međunarodni skandal.

"Na današnji dan je počeo rušilački i ubilački pohod na državu Bosnu i Hercegovinu, s ciljem istrebljenja prvenstveno bošnjačkog naroda i uništenja svih njegovih obilježja. Zato javno pitamo ministre Damjanovića i Kovača da li su prisustvom svečanoj akademiji u Banjaluci predstavljali Vladu Crne Gore, da li su putovali kao vladini zvaničnici i o čijem trošku", upitao je Ćorović.

Izvršni direktor Foruma slobodnih građana 'Luča' Nebojša Mrvaljević je istakao da je riječ o potezu koji nanosi ogromnu bruku građanima Crne Gore.

"Sramni odlazeći ministri! Jednako ovako poštuju i Ustav Crne Gore, kao što poštuju odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Bruka koju nanose građanima Crne Gore je ogromna! Sramna Vlada, sramni ministri", naglasio je Mrvaljević.

Duraković objavio video iz RS, četnici uznemiravaju Bošnjake: "Jesu li patriotiske snage zabrinute"

Duraković objavio video iz RS, četnici uznemiravaju Bošnjake: "Jesu li patriotiske snage zabrinute"

Povodom ovog događaja reagovao je i predsjednik Bošnjačkog saveza Crne Gore iz Njujorka Esad Rastoder.

"Dritan Abazovic premijer koji se očajnički drži za davno prekinuto uže, i ovoga puta iritira sve Bošnjake cijelog svijeta. Iritira i udara na zdrav razum ponižavajući inteligenciju svih normalinih ljudi i međunarodnoh institucija i mećunarodnih presuda uvezi tog datuma šumske republike koja je nastala na genocidu nad Bošnjacima BiH i ostalih građana koji su platili glavom samo što su drugačiji od neimara genocidne tvorevine.

Skandalozno je da se Dritan drugi put podsmijava Bošnjacima, prvi put tokom govora u Srebrenici. Pozivam sve bošnjačke institucije u regionu da Dritana proglase nepoželjnim u našim sredinama i našim institucijama. Moramo konstatovati da je dr. Dritan dotakao politicko – moralno dno i da će ostati zapamćen kao neko koji je prevazišao i Rahmana Morinu", naveo je Rastoder u reagovvanju dostavljenom CdM-u.

Portparol i poslanik DPS-a Miloš Nikolić kaže da je prisustvo Kovača i Damjanovića svečanoj akademiji povodom Dana Republike Srpske koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim još jedna je potvrda antievropskog karaktera Abazovićeve Vlade koja svakim danom svog funkcionisanja ugrožava dobrosusjedske odnose i evropsku perspektivu Crne Gore.

"Ovaj nezapamćeni skandal koji sebi nije dozvolila ni apostolska Vlada Zdravka Krivokapića još jedan je žestok udarac za međunarodni imidž i reputaciju naše države koji prijeti da Crnu Goru kompromituje kao pouzdanog regionalnog partnera", rekao je Nikolić.

Član Predsjedništva Socijaldemokrata Nihad Canović naglašava da je crnogorskom ministru pravde Marku Kovaču bitnije da jača saradnju sa proruskim Miloradom Dodikom od njegovanja dobrih regionalnih odnosa i poštovanja suvereniteta cjelovite BiH i njenih institucija.

"Mada, resorni ministar koji je zadužen za pravni sistem Crne Gore ne poštuje institucije svoje zemlje, pa nije ni iznenađenje što ne poštuje institucije. To je ta "politika mira i saradnje" koju neka nova Crna Gora želi da promoviše u regionu", naveo je Canović na Twitteru.

I reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejzić je na Twitteru osudio prisustvo predstavnika Vlade Crne Gore proslavi neustavnog Dana Republike Srpske.

Izrazivši svoje željene prisustvom ministara Aleksandra Darmanovića i Marka Kovača, reis je, između ostaloga naveo i da se radi o neustavnim prazniku, te da su ministri prisustvovali na poziv Milorada Dodika, koji je, ordenom u povodu ovoga neustavnog praznika odlikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije