Pripreme za proslavu neustavnog 9. januara: Trobojke, tri prsta, 'Despoti' na ulicama I. Sarajeva

14
L. M.
Pripreme za proslavu neustavnog 9. januara: Trobojke, tri prsta, 'Despoti' na ulicama I. Sarajeva
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Pripreme za obilježavanje neustavnog 9. januara

U manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS danas se obilježava neustavni 9. januar - tzv. dan RS. Uprkos presudama Ustavnog suda BiH koji ga je proglasio neustavnim, vlast u entitetu RS ovaj datum obilježava i slavi kao i prethodnih godina.

Centralna svečanost će biti održana u Istočnom Sarajevu, a na ulicama uveliko teku pripreme za dan koji veliki broj bh. građana doživljava kao početak genocida nad Bošnjacima.

Trobojke sa tri prsta, policija, oklopna vozila... sve je što ćete danas vidjeti u Lukavici.

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Izbjegnuta tragedija u Sarajevu: U Ferhadiji se ponovo obrušila fasada

Crvena linija i linija trijumfalizma: 'Kako se može slaviti nešto nastalo na genocidu?'

Crvena linija i linija trijumfalizma: 'Kako se može slaviti nešto nastalo na genocidu?'

Tog datuma 1992. godine u Sarajevu je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a sa ciljem da je pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kasnije osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina. U donošenju te deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom. 

Ustavni sud tadašnje Republike BiH donio je 28. februara 1992. Odluku kojom se poništavaju i spomenuta deklaracija, kao i Ustav Srpske Republike BiH koji je spomenuta skupština donijela.

Ako slaviš dan Republike Srpske – neka znaš, ovo su njezini temelji...

Ako slaviš dan Republike Srpske – neka znaš, ovo su njezini temelji...

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine donio odluku prema kojoj je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o Danu RS-a neustavan.

Prošle godine je ovaj dan obilježen u Banjoj Luci kada je ovim gradom odjekivalo "Za slavu, za slavu Obilića. Za krst, za krst Nemanjića. Za slavu, za slavu Obilića. Banja Luko naša diko...Srba ima kao lista, nema više komunista. Za krst, za krst Nemanjića. Za slavu, za slavu Obilića. Stasala je naša dika, nova Srpska Republika...Za krst, za krst..." u izvedbi pripadnika SAJ-a, specijalne jedinice MUP-a RS, mladića naoružanih, obučenih u uniforme, sa crvenim beretkama.

Jučer je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS Milorad Dodik u Banjoj Luci dijelio 'odlikovanja zaslužnim pojedinicma'.

Između ostalog, Orden RS na ogrlici dodijelio je - Vladimiru Putinu, predsjedniku Rusije, koji skoro godinu dana vrši agresiju na nezavisnu i suverenu državu Ukrajinu.

Danas će Istočnim Sarajevom vjerovatno ponovo odjekivati "Za krst, za krst...", ratni i prijeteći poklič Dodika i njegovih pristalica koji ovu zemlju, Bosnu i Hercegovinu, ne doživljavaju kao svoju, pozivaju na otcjepljenje i ponovno prolijevanje krvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije