Obilježavanje neustavnog 9. januara, uprkos presudama Ustavnog suda BiH

2
Radiosarajevo.ba
Obilježavanje neustavnog 9. januara, uprkos presudama Ustavnog suda BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Policijska vozila RS stigla u Istočno Sarajevo

U Istočnom Sarajevu danas, 9. januara će biti održana centralna manifestacija povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, 9. januara, datuma kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim. Uprkos presudama Ustavnog suda BiH, vlast u entitetu RS ovaj datum obilježava i slavi kao i prethodnih godina.

Dan RS tri puta proglašavan je neustavnim od Ustavnog suda tadašnje Republike Bosne i Hercegovine, a zatim i Ustavnog suda BiH.

Tog datuma 1992. godine u Sarajevu je tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH, donijela Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine, a sa ciljem da je pripoji Jugoslaviji, koja se tada raspadala.

Netanyahu: 'Izrael će nastaviti svoj pravedni rat za eliminaciju Hamasa'

Netanyahu: 'Izrael će nastaviti svoj pravedni rat za eliminaciju Hamasa'

EU parlamentarci traže hitno sprečavanje proslave 9. 1.: "Ugrožavanje jedinstva BiH mora prestati"

EU parlamentarci traže hitno sprečavanje proslave 9. 1.: "Ugrožavanje jedinstva BiH mora prestati"

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kasnije osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina. U donošenju te deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom.

Ustavni sud tadašnje Republike BiH donio je 28. februara 1992. Odluku kojom se poništavaju i spomenuta deklaracija, kao i Ustav Srpske Republike BiH koji je spomenuta skupština donijela.

Ustavni sud BiH je u novembru 2015. godine donio odluku prema kojoj je član Zakona o praznicima RS-a koji govori o Danu RS-a neustavan.

Osim što se Ustavni sud u meritumu osvrnuo na događaje iz 1992., on je utvrdio i da se tad obilježava i krsna slava Republike Srpske – Sveti arhiđakon Stefan, pa se svjetovni datum, zbog načina njegovog obilježavanja, doživljava i kao vjerski pravoslavni praznik.

Ustavni sud BiH nije osporio pravo vjernicima da obilježavaju krsnu slavu Svetog Stefana, kao ni dan Republike Srpske, ali je utvrdio da "Dan RS-a" ne može biti 9. januar. Prethodno je Venecijanska komisija u mišljenju ocijenila da je "diskriminatorski, jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja".

Obilježavanje 9. januara bilo je povod za referendum u entitetu RS, kojeg je Narodna skupština ovog entiteta raspisala u julu 2016., a koji je bio zakazan za 25. septembar. Ustavni sud BiH usvojio je 17. septembra 2016. mjeru kojom je obustavio Odluku o raspisivanju referenduma.

Uprkos tome, referendum je održan, a 99 odsto građana koji su izašli je glasalo potvrdno na referendumsko pitanje "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

To je za Ured visokog predstavnika u BiH (OHR), predstavnike međunarodne zajednice, te predstavnike Evropske unije i brojnih ambasada zapadnih zemalja, predstavljalo udar na Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum.

Nakon toga, Narodna skupština RS-a je 26. oktobra 2016. donijela poseban Zakon o Danu RS-a i izdvojila ga iz Zakona o praznicima RS-a. Ponovo je 9. januar utvrđen kao datum, uz naglasak da se "Dan Republike obilјežava i praznuje kao sekularni praznik”, te da “Vlada RS-a svojom odlukom uređuje način obilјežavanja i praznovanja".

Devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda RS-a, kao jednom od dva doma Narodne skupštine RS-a, podnijelo je novu apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Sud je u martu 2019. donio odluku prema kojoj je član tog zakona u kojem se navodi da se "na osnovu potvrđene volјe građana Republike Srpske, 9. januar utvrđuje kao Dan Republike" neustavan i protivan Međunarodnoj konvenciji o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije, te protivan Protokolu uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije