Zenički rudari nisu dobili plaću za august: Opet su stupili u - radnički neposluh

1
Fena
Zenički rudari nisu dobili plaću za august: Opet su stupili u - radnički neposluh
Foto: Fena / Jamski pogon "Raspotočje" / Ilustracija

Rudari jedinog preostalog aktivnog jamskog pogona, jame "Raspotočje", jučer, 25. septembra, su u drugoj smjeni ponovo stupili u radnički neposluh, rekao je Feni predsjednik Sindikata tog pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica Nedžad Duraković.

On ističe kako su se rudari na ovakav potez odlučili zbog nepoštivanja odredbi Kolektivnog ugovora, odnosno jer nisu dobili plaću do 25. u mjesecu za prethodni mjesec, pa Sindikatu samo preostaje da "stane uz radnike i njihovu odluku".

"U pitanju su plaća i naknada za topli obrok za mjesec august, a razlog neispalte ponovo je blokada računa preduzeća. Radnicima na svim brigadama saopćeno je da plaća ne može biti isplaćena pa su jučer, nakon odrađene prve smjene, odlučili obustaviti proizvodnju", ističe Duraković.

Uprkos hladnoći i kiši: Palestinske pristalice na ulicama Manhattana

Uprkos hladnoći i kiši: Palestinske pristalice na ulicama Manhattana

Dodaje kako inspekcijske službe, kao i prilikom svake obustave proizvodnje, obavljaju zakonom predviđene poslove "kako bi se rudari imali gdje vratiti, nakon što proizvodnja ponovo bude poktrenuta".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije