Zenica: Dogovoren odlazak radnika Željezare u penziju

Fena
Zenica: Dogovoren odlazak radnika Željezare u penziju
/ wikipedia
Na sastanku predstavnika Sindikata Željezare Zenica i menadžmenta ovog kolektiva, sa savjetnikom ministra resornog federalnog ministarstva i predstavnicima Sindikata metalaca, napokon je dogovoren način penzionisanja grupe od 76 radnika.

Federalna vlada i Porezna uprava će pomoći da ovi radnici odu u zasluženu mirovinu nakon što se prodajom nekretnine 'Terminal tečnih goriva', vrijedane oko tri miliona KM, dvije trećine ovog iznosa uplati na ime dugovanja za penziono i invalidsko osiguranje radnika, koji su ostvarili pravo na penziju.

Na sastanku je razgovarano i o drugim problemima koje ima nekadašnji privredni gigant 'Željezara Zenica', koji je i danas u 100-postotnom vlasništvu Federacije BiH.

Ovo preduzeće ima velika dugovanja, zbog uništenog sistema poslovanja, ima višak oko 220 radnika, koji će morati biti zbrinuti u narednom periodu od trenutnog vlasnika, te radnici očekuju veću pomoć s federalnog nivoa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije