Željko Komšić za ukrajinske medije: 'Dodik neće uspjeti, budućnost BiH je u EU'

3
Radiosarajevo.ba
Željko Komšić za ukrajinske medije: 'Dodik neće uspjeti, budućnost BiH je u EU'
Foto: Printscreen / Denis Bećirović i Željko Komšić sa Volodimirom Zelenskim

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić dao je veliki intervju za list Europljanska Pravda u kojem je pričao o raznim temama. 

Kada su ga upitali za potencijalni novi sukob u Bosni i Hercegovini, Željko Komšić je rekao: "Prvo, moram istaći da je politička situacija u Bosni i Hercegovini prilično nestabilna.

Drugo, okolnosti koje su dovele do rata devedesetih u BiH nisu nestale. Međutim, za razliku od kraja prošlog stoljeća, sada nema snaga sposobnih za pokretanje novog rata, koliko ja znam. Rat u BiH nikada nije započeo kao lokalni rat Bosne i Hercegovine. Rat je uvijek došao k nama izvana.

Dobro je znati: Šta uraditi do dolaska Hitne pomoći ako vas ugrize zmija?

Dobro je znati: Šta uraditi do dolaska Hitne pomoći ako vas ugrize zmija?

Prvo je došao kao rezultat politika tadašnjeg predsjednika Slobodana Miloševića iz Srbije. A onda je predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman vidio priliku za podjelu naše zemlje. Tada su ove države bile sposobne za vođenje rata. Ali sada nemaju tu sposobnost.

No, vjerujem da Bosna i Hercegovina uvijek treba ostati budna. Jer još uvijek smo ovisni o regionalnim trendovima i promjenama u Europi. Tako da, u slučaju značajnih poremećaja, možemo završiti s ratom.

Komšić za Radiosarajevo.ba iz Kijeva: 'Fascinirala me energija Zelenskog i uvjerenost u pobjedu'

Komšić za Radiosarajevo.ba iz Kijeva: 'Fascinirala me energija Zelenskog i uvjerenost u pobjedu'

Po mom mišljenju, takav rat sada ne može započeti. Odluka za rat u Bosni i Hercegovini više ne može biti donesena u zemljama bivše Jugoslavije. I takve sposobnosti jednostavno sada ne postoje."

Komšić je odgovorio i na potencijal odvajanja bosanskohercegovačkog entiteta RS, kako to povremeno najavljuje predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik. 

"Ne mislim da će uspjeti. Neće imati dovoljno podrške za takvu inicijativu.

Osim toga, i sama Srbija vjerovatno neće vidjeti ovu inicijativu kao povoljnu za sebe.

Međutim, Rusija trenutno nema sposobnost interveniranja u poslovima Zapadnog Balkana. Sve snage Rusije su sada usmjerene prema ratu protiv Ukrajine, i nije sposobna za miješanje u događaje na Zapadnom Balkanu.

Željko Komšić: Ovo je pobjeda građanskog koncepta!

Željko Komšić: Ovo je pobjeda građanskog koncepta!

Naravno, Rusija će pokušati održati svoj utjecaj na Zapadnom Balkanu, posebno putem posredovanja Dodika i Srbije, ali i putem nekih drugih političara, poput predsjednika Milanovića", istakao je član Predsjedništva BiH. 

Bilo je i pitanje o podršci za Dodikov separatizam među srpskim narodom u Bosni i Hercegovini. 

Komšić je odgovorio: "Sudeći po rezultatima glasanja tokom izbora u BiH, na kojima je Dodik pobijedio, onda da.

Ali koliko vidim i koliko mogu procijeniti situaciju, građani RS nisu spremni za borbu. Da, podržavaju retoriku i stavove Dodika, ali nisu spremni umrijeti za te ideje." 

Istakao je i da bi rado podržao sankcije Rusiji, ali da postoji specifičan ustroj Bosne i Hercegovine koji sprječava ovu odluku. 

Komšić u Kijevu poručio Ukrajincima: 'Nemojte u miru izgubiti ono što ste hrabro branili u ratu'

Komšić u Kijevu poručio Ukrajincima: 'Nemojte u miru izgubiti ono što ste hrabro branili u ratu'

"Ovdje moramo uzeti u obzir naš ustavni proces, kako se donose takve odluke.

Da bi takve odluke bile usvojene, trebate osigurati konsenzus na nivou predsjednika i u Vijeću ministara BiH.

To, pak, znači da sankcije moraju biti podržane od strane predstavnika RS. To zahtijeva ustav. Ali nema konsenzusa ni na ovom pitanju ni na nivou Predsjedništva ni u Vijeću ministara.

I nismo mi napisali takav ustav, pa imamo što imamo...", rekao je Komšić, pa dodao:"Ukrajina ima razne vrste političke podrške od Bosne i Hercegovine. Svaki put kada nas je Ukrajina pitala za naš politički stav u vezi s ruskom agresijom prema Ukrajini, osigurali smo im našu političku osudu te agresije."

Na pitanje o hrvatskoj manjini u BiH, Komšić je bio decidan. 

Ukrajinski premijer sastao se sa Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem: "Cijenimo ovu posjetu..."

Ukrajinski premijer sastao se sa Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem: "Cijenimo ovu posjetu..."

"Po mom mišljenju, nijedan narod u Bosni i Hercegovini ne može se smatrati manjinom. Bez obzira ko smo, Bosna i Hercegovina pripada svima nama.

Ona ne pripada nikome više ni manje. Zato put leži u udaljavanju od trenutnog konceptualnog formata u kojem živimo, od bivših sovjetskih koncepata koji više ne funkcionišu. Moramo ih prevazići.

Riječ je o konceptima titularnih naroda u državi. Umjesto toga, trebamo državu usmjerenu prema građanima, s jednakim pravima za sve, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Dakle, trebamo priznati europske standarde. I to će biti pravi put za Bosnu i Hercegovinu, kao i za bilo koju drugu državu na svijetu", istakao je član Predsjedništva BiH. 

Za kraj intervjua, Komšić je upitan za status puta Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji. 

"Kad je riječ o putu Bosne i Hercegovine prema EU, ovdje nam treba saglasnost većine društva.

Dodik negira zahtjeve EU da BiH provede reforme kako bi ispunila zahtjeve za članstvo. U tom kontekstu, također negira i samo članstvo u EU.

Ali mislim da u potpunosti shvaća da čak ni RS ne može opstati bez ovog napretka prema članstvu u EU.

Nemoguće je živjeti u Evropi a ne biti dio socijalne, ekonomske ili političke strukture Europe. Jednostavno je nemoguće", rekao je Željko Komšić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije