Željko Komšić u Sloveniji: Konstitutivnost iz SSSR-a, BiH može bez nje

6
Radiosarajevo.ba
Željko Komšić u Sloveniji: Konstitutivnost iz SSSR-a, BiH može bez nje
Foto: Privatni album / Željko Komšić u Sloveniji

Bosna i Hercegovina je multkultularna zemlja i to je proizvod vremena. To nam je jednostavno donijelo mjesto i vrijeme na kojem živimo.

Ovo je na Bledskom forumu izjavio Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, koji zajedno u Sloveniji učestvuje s drugim članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem.

Komšić je u Sloveniji objasnio kako je SSSR uveo pojam konstitutivnosti.

Ko je žena koja je lupila šakom o sto i 'ušutila' Vučića na sjednici Vijeća sigurnosti UN?

Ko je žena koja je lupila šakom o sto i 'ušutila' Vučića na sjednici Vijeća sigurnosti UN?

“Konstitutivnost u ustavnim sistemima je takvo rješenje koje potiče iz Sovjetskog Saveza. To je bio pokušaj te zemlje da riješi u to vrijeme etnička pitanja. Vi možete biti multietničko, multikulturalno, multikonfesionalno društvo bez te konstitutivnosti, bezbroj je takvih primjera”, kazao je Željko Komšić.

Dodao je kako je Komunistička partija Jugoslavije po automatizmu preuzela tu ideju od SSSR-a. 

To je u tom trenutku bio vrlo koristan institut jer je čuvao Bosnu i Hercegovinu”, podvukao je Predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Željko Komšić u Sloveniji - undefined

Foto: Privatni album: Željko Komšić u Sloveniji

Na pitanje moderatora ovog foruma "da li je moguće napraviti multietničko, moderno društvo u BiH bez konstitutivnih naroda?", Komšić je rekao:

"Naravno da je moguće. Zaštitite prava svakog pojedinca, i njegovo dostojanstvo, i zaštitili ste sve grupe, sve narode, i konstitutivnost nam ne treba".

Komšić je dodao da niko u BiH neće biti manje Bošnjak, Hrvat ili Srbin, ako se odrekne konstitutivnosti jer tako žive građani širom Evrope.

"To ne zavisi od mene nego od ljudi koji glasaju na izborima i prepoznaju to kao princip", zaključio je Komšić.

Tokom dana svoje izlaganje imat će i Šefik Džaferović, a najavljeno je da će govoriti još predsjednik Slovenije Janez Janša, Edi Rama iz Albanije i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Podsjetimo, na Forumu ne učestvuje Milorad Dodik, treći član Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije