Komšić: Poslat ćemo poruku EU i regiji o pokušajima destabilizacije BiH

F. V.
Komšić: Poslat ćemo poruku EU i regiji o pokušajima destabilizacije BiH
Foto: Predsjedništvo BiH / Komšić i Džaferović na forumu u Sloveniji

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u izjavi za Radiosarajevo.ba potvrdio je da će sa današnjeg Bledskog strateškog foruma u Sloveniji, na kojem učestvuje zajedno sa članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, biti upućene poruke visokim europskim zvaničnicima i državama regije vezano za pokušaje blokada i destabilizacije naše zemlje.

"Bit će i takva poruka, planirano je i to", kazao je Komšić upitan o mogućim porukama vezanim za posljednja dešavanja u kontekstu naše zemlje, uključujući i razne "non-papere" i slične pojave kojima se javnost bavila proteklih mjeseci.

Bledski forum je otvoren govorom predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomasa Bacha, a potom su se zvanicama obratili ministar vanjskih poslova Slovenije Anže Logar, predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel i premijer Republike Slovenije Janez Janša. Komšić je kazao da je predsjednik Evropskog Vijeća održao odličan govor.

Granična policija BiH uhapsila državljanina Turske zbog krijumčarenja ljudi

Granična policija BiH uhapsila državljanina Turske zbog krijumčarenja ljudi

Inače, Komšić i Džaferović bit će učesnici drugog panela ''Budućnost Evrope-Proširenje'' koji počinje u 16:30 sati.

"Mi očekujemo neke odgovore od Europske unije (EU). Gdje smo mi kao zemlja na tom putu? Na kojim vrijednostima smo mi kao zemlja na tom putu? Jesmo li na europskim vrijednostima na tom evropskom putu, je li to ono što to Unija podržava, ili je neki drugi koncept u pitanju generalno na Zapadnom Balkanu?

Šta se, na koncu može očekivati kad je BiH u pitanju?", kazao je Komšić za Radiosarajevo.ba.

Nadalje, Komšić je skup nazvao impozantnim, jer će se na njemu okupiti visoki zvaničnici EU i zemalja EU, kojom predsjedava Republika Slovenija.

"Mislim da će se nakon ovog foruma moći izvući određeni zaključci šta i kako možemo očekivati kao zemlja, ali i cijela regija po pitanju proširenja EU. Poslije dugo vremena, jer su ovakvi forumi bili nemogući uslijed pandemije koronavirua, čut ćemo mišljenje ljudi koji su decision makers-i u zemljama i institucijama EU", zaključio je Komšić.

Komšić se danas uoči počekla Bledskog foruma kratko susreo i i sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem. Na pitanje portala Radiosarajevo.ba rekao je da je to bio kratki kurtoazni susret.

Na marginama Foruma u četvrtak će se članovi Predsjedništva BiH sastati i s predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik odlučio je da ne prisustvuje forumu zbog toga što, između ostalog, učestvuje i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, kojeg smatra nelegitimnim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije