Željko Komšić: Svjedočio bih protiv Milorada Dodika

3
Radiosarajevo.ba
Željko Komšić: Svjedočio bih protiv  Milorada Dodika
FOTO: Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govorio je o vježbi "Brzi odgovor 21" u kojoj učestvuju bh. jedinice u saradnji sa SAD i članicama NATO-a.

"Naše jedinice koje učestvuju u ovoj vježbi u saradnji sa jedinicima SAD-a i drugih zemalja članica NATO-a koje tu učestvuju, imaju sada jednu vrstu testa. Da se pokaže koliko su one interoperabilne sa jedinicima zemalja NATO-a, u ovom slučaju sa jedinicama vojske SAD-a. Dakle, pored tog šireg značaja, koji je i vojni i politički, za nas u BiH je vrlo važno da vidimo kako naše jedinice funkcionišu u koordinaciji sa jedinicama vojske SAD-a i drugim jedinicama NATO-a, i odmah da znamo, to se na neki način ocjenjuje", rekao je Komšić za Hayat.

Komšić je govorio i o radu Tužilaštva BiH, posebno u slučaju jer još uvijek nije stalo ukraj otvorenom napadu na Ustav BiH Milorada Dodika.

"Kad krenete u priču da se promijene zakoni koji regulišu rad pravosuđa, što bi se trebalo dešavati u parlamentu, sudarite se odmah sa gazdama tih istih ljudi u pravosuđu koji ih naravno štite. I ne možete nikako dobiti logičan pravni sistem koji će reagovati da to što vi kažete, koji će reagovati na slučajeve očiglednog kriminala i korupcije, jednostavno to se ne dešava. I onda počnete da mislite, s pravom, da zapravo u dobroj mjeri postoji jedna sprega između određenih političkih i pravosudnih krugova i dje to zarpavo jedna poluga koja se upotrebljava da bi se obračunavalo i sa političkim neistomišljenicima, a s druge strane se ne procesuiraju očigledna krivična djela. Ovo govorim kao pravnik", napomenuo je Komšić.

Na pitanje da li bi pristao biti svjedok u slučaju pokretanja takve jedne istrage ili procesa, s obzirom da određeno vrijeme provodi sa Dodikom na poslu, on je odgovorio da je dužan govoriti istinu te dodao:

"U svakoj državi je tako. Vi ste dužni odazvati se pozivu suda i reći istinu, kakva god da je ona. Inače, nosite sankcije za neodazivanje u takvim slučajevima. Tako funkcioniše prvosuđe, nema ja hoću - ja neću".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije