Željko Komšić: Samo građanska Bosna i Hercegovina garantuje društvo bez konflikta

12
Radiosarajevo.ba
Željko Komšić: Samo građanska Bosna i Hercegovina garantuje društvo bez konflikta
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Povodom tvrdnji predsjednika entiteta Rs Milorada Dodika da Bosna i Hercegovina ne može biti građanska država, oglasio se predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić.

Komšić ističe da jedino u građanskoj Bosni i Hercegovini postaju nevažne ideje koje kreiraju konflikte.

"Jedino kao građanska, Bosna i Hercegovina izlazi iz ere konflikta i društvenih podjela, kao i iz pokušaja podjele države. Ideja građanske BiH stvara sasvim novu paradigmu u etničkim i društvenim odnosima. Postaje nevažno koliko kojih pripadnika bilo koje etničke grupe ima. S građanskom BiH koja garantuje i štiti prava pojedinaca, automatizmom se štite i svi identiteti, uključujući i etničke i vjerske i to na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine. Sve ideje koje su kreirale svaku vrstu konflikta u našoj zemlji gube važnost u životu bilo kojeg građanina BiH", kazao je Komšić.

EURO 2024 | Španija promašila bezbroj šansi i na kraju slavila autogolom Califiorija

EURO 2024 | Španija promašila bezbroj šansi i na kraju slavila autogolom Califiorija

"Etničke stranke plaše ljude da u građanskoj BiH gube svoje identite do kojih im je stalo. To je laž i manipulacija. Upravo su ti identiteti najbolje zaštićeni u građanskoj ideji, jer ta ideja štiti pojednice i sve ono što su oni kao ljudi. Biti Bošnjak, Srbim, Hrvat, Rom, Jevrej itd. u građanskom konceptu nije niti mana niti prednost. Bitno je kakav je neko kao ličnost, stručnjak, sposoban ili nesposoban, vrijedan, pošten ili nepošten, itd. I to u cijeloj BiH", rekao je Komšić.

Komšić se osvrnuo i na najave odbacivanja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Kovačević", kazavši da je presuda historijski važna za Bosnu i Hercegovinu, te da se radi o crti ispod koje se ne ide.

"Milorad Dodik može odbaciti ili ne odbaciti presudu Kovačević, ali takav njegov postupak ne znači ništa. Presuda postoji i postojaće bez obzira šta ko o njoj kaže, misli ili radi, i napravila je historijski presedan važan za Bosnu i Hercegovinu. Ona sada postaje 'donja granica' ispod koje se ne ide", zaključio je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije