! / Komšić i Džaferović sa Norienom: "Retrogradne snage spemne na novi genocid"

13. 10. 2021. u 13:07:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastali su se sa Andreasom Norienom, predsjedavajućim Parlamenta Kraljevine Švedske.

Tokom susreta razgovarano je o podršci koju Kraljevina Švedska godinama pruža Bosni i Hercegovini, posebno u reformskim i integracijskim procesima.

Članovi Predsjedništva su se zahvalili da prijemu naših građana u Kraljevinu Švedsku tokom oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Istaknuto je da retrogradne snage koje su počinile genocid u BiH ponovo imaju namjeru da pokušaju učiniti isto.

Tokom razgovora o evropskim integracijama istakli su kako se od EU očekuje i više od deklarativne podrške kada je riječ o pitanju proširenja zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, jer je to obostrani interes.

Naglašeno je da je potrebno provoditi Mišljenje Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u EU i time očuvati demokratski sistem vrijednosti i u EU i u BiH.

Razgovarano je i o potrebi integracije Bosne i Hercegovine u NATO savez.

Predsjedavajućim Parlamenta Kraljevine Švedske izrazio je slaganje sa članovima Predsjedništva u pogledu potrebe za ubrzavanjem euroatlanskih integracija.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA