Željka Cvijanović objasnila zašto nije uložila veto na Prijedlog zakona o državnoj imovini

13
Radiosarajevo.ba
Željka Cvijanović objasnila zašto nije uložila veto na Prijedlog zakona o državnoj imovini
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Željka Cvijanović

Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine  Željka Cvijanović pojasnila je pokretanje procedure veta na sjednici, navodeći da je to moguće kada je u pitanju vanjska politika u koju ne spada imovina, ali da su "razni pozvani i nepozvani komentarima doveli ljude u zabunu".

Željka Cvijanović je navela da materija koja se odnosi na imovinska pitanja ne spada u vanjsku politiku i da to treba da znaju oni koji su izrazili čuđenje zašto se nije pokrenula procedura veta.

"Ne možete da pokrećete veto nakon prvog preglasavanja, morate da idete u drugi krug glasanja i kada ste ponovo preglasani tek vam onda teku rokovi, ako je u pitanju materija koja se odnosi na spoljnu politiku. Materija koja se odnosi na odbranu ne može ni da ide na veto zato što zahtijeva konsenzus", rekla je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci.

Njemački mediji otkrili: Evo koliko novca Demirović troši na ishranu

Njemački mediji otkrili: Evo koliko novca Demirović troši na ishranu

Cvijanović je dodala da se u tom slučaju rješava odmah na samoj sjednici, ako postoji neko problematično pitanje, te navela da je zaustavljala mnoga pitanja iz odbrane, jer nema konsenzusa.

Cvijanović je istakla da su ljudi iz Parlamentarne skupštine BiH, poput Marinka Čavare i predstavnika iz RS, jasno rekli da ovo nije stvar u kojoj je ovlašteni predlagač Predsjedništvo BiH tako da ni oni to neće razmatrati i to je nepostojeća materija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (13)

/ Povezano

/ Najnovije