Dr. Dizdarević odgovara KCUS-u: Nije istina da sam liječila dr. Pašagića!

B. Turković
Dr. Dizdarević odgovara KCUS-u: Nije istina da sam liječila dr. Pašagića!
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Zehra Dizdarević

Nisam liječila dr. Šefika Pašagića! To je prava laž. Bili smo u komunikaciji samo telefonski. Jako mi je žao mi je što ga nisam liječila, možda bi bio živ.

Kazala je to u prvoj reakciji za Radiosarajevo.ba, prof. dr. Zehra Dizdarević, a nakon što je iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) jutros odaslano saopćenje u kojem se navodi da, „u cilju potpunog rasvjetljavanja slučaja smrti dr. Pašagića, generalna direktorica KCUS-a prof. dr. Sebija Izetbegović, direktori disciplina, kao i šefovi klinika pridruženi Kriznom štabu, zahtijevaju da Tužilaštvo Kantona Sarajevo obuhvati istragom i učešće prof. Dizdarević u liječenju preminulog“.

Kako su naveli, imaju saznanja da ga je liječila u kućnim uslovima, privatno angažovana od člana porodice, o čemu, navodno, postoji i svjedok! Naveli su da je na kliniku Podhrastovi Pašagić došao trinaesti dan od početka simptoma bolesti sa slikom izuzetno teške upale pluća te smatraju da bi ishod liječenje bio bolji da nije izgubio vrijeme liječeći se u kućnim uslovima.

KCUS se oglasio o smrti dr. Pašagića: Evo šta su zatražili od Tužilaštva

U cilju potpunog rasvjetljavanja slučaja smrti dr. Š. P. (Šefika Pašagića), generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), direktori disciplina KCUS kao i šefovi klinika pridruženi Kriznom štabu zahtijevaju da Tužilaštvo obuhvati istragom i učešće prof. dr. Zehre Dizdarević u liječenju preminulog, saopćeno je iz KCUS-a.

„To je laž! U Kliničkom centru mimo profesorice Sebije Izetbegović ne smije niko ništa kazati. Svi samo glavom drmaju i kažu da je tako“, odgovara prof. Dizdarević, konstatirajući da Izetbegović hoće da „skrene pažnju da bi druge optužila“.

Dodaje da uvaženog dr. Pašagića, nije vidjela odavno, nekada na televiziji, da je on nju zvao tri puta, te da nije imala komunikaciju sa članovima njegove porodice.

„Što se tiče njegovog liječenja, tačno je da me je kontaktirao u tri navrata. Prvi put to je bilo trećeg dana po njegovoj bolesti, tako je bar on rekao. Tada je kazao: “Profesorice šta ću, jako sam bolestan, imam temperaturu“. Ja sam rekla da ima put - epidemiološka služba, primarna zdravstvena zaštita i da nisam u mogućnosti da išta drugo uradim. Tri dana poslije toga, opet me je kontaktirao. Rekao mi je da ima temperaturu 39, bolove u mišićima, malaksalost... Rekla sam mu da moli, ide u epidemiološku službu, da se testira. Treći put me je kontaktirao devetog dana, kada je i dalje imao visoku temperaturu i tada sam mu rekla da me nije strah da ja njemu dođem, ali da ne mogu, pokvarit ću sistem. Rekla sam mu da, ako mu niko ne može doći na uslugu, zove direktno prim. (Gorana) Čerkeza i prof. (Aidu) Pilav. S time je se priča završila“, objašnjava za Radiosarajevo.ba prof. Dizdarević.

Nadalje, napominje da poslije toga nije znala kako se dr. Pašagić liječio, da je informacije dobila od novinara, odnosno medija. Odbacuje da ga je liječila u kućnim uslovima, kako to tvrde s KCUS-a.

„To je čista laž. Nisam spomenula nikakvu tabletu, nikakav lijek, ništa, moj jedini savjet je bio: “Idite u epidemiološlu službu“ i posljednje „Idite Čerkezu ili Pilav“, kaže prof. Dizdarević, kazavši da je u medijima pročitala za lijek koji mu je dat u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Izrazila je nadu da će se obdukcijom pokazati okolnosti smrti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije