Zdravstveni radnici u KS-u poručili: Primat ćemo samo životno ugrožene

J. Ć.
Zdravstveni radnici u KS-u poručili: Primat ćemo samo životno ugrožene
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Štrajk zdravstvenih radnika u KS-u

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo stupio je početkom septembra u štrajk i, kako su tada poručili, štrajk će trajati sve do potpisivanja granskog kolektivnog ugovora i povećanja plaća.

Medicinari su poručili kako će obustava rada trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva koje su stavili pred Vladu KS-a.

U ponedjeljak odluka: Ako medicinari u Sarajevu pooštre štrajk, nastat će haos

Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS potvrdio je da će se danas na Skupštini naći prijedlog odluke o stupanju u "radikalniji" vid štrajka, te kako će se na današnjoj Skupštini ovog sindikata donijet odluka o novim mjerama štrajka gdje će se primati samo životno ugroženi pacijenti.

"Hronični bolesnici neće moći dobiti terapiju, neće biti predoperativnih priprema pacijenata niti nalaza, a ni djeci se neće propisivati opravdanja za izostanak iz škole. Dakle, primat će se samo hitni slučajevi, kao što su osobe s infarktom, moždanim udarima, lomovima i slično", rekao je Selimić za portal Radiosarajevo.ba 

U ponedjeljak odluka: Ako medicinari u Sarajevu pooštre štrajk, nastat će haos

Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo stupio je početkom septembra u štrajk i, kako su tada poručili, štrajk će trajati sve do potpisivanja granskog kolektivnog ugovora i povećanja plaća Medicinari su poručili kako će obustava rada trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva koje su stavili pred Vladu KS-a.

Dodao je i to da će na današnjoj sjednici Skupštine Sindikata radnika u zdravstvu KS biti donesena i odluka o protestima koji će se održati ispred zgrade Vlade KS. 

"U ovom trenutku imamo jednu neodgovrnu vlast, sa onom prošlom smo sjedili pregovarali, ali ovi su u tom nekom beztežinskom stanju. MIslim da samo prave obrnuto, efekat bumeranga, jer kad se kaže od ovog trenutka se ne radi ništa, mislim da će im biti kasno. Malo su se zaigrali, previše ih je, šestero ih je u vlasti, od tih šestero imate troje iz prošlog saziva i niko nikom ne vjeruje", kazao je ranije za Radiosarajevo.ba

Selimić ističe da je u ovom trenutku na području KS "pat pozicija" i poručuje da "ako vlast smije sebi dozvoliti da ljekarima plata budu 550 maraka i da svi oni koji važu da li da idu vani ili ostanu - neka izvole".

Podsjećamo, oko 3.000 članova Sindikata mjesecima traži donošenje kolektivnog ugovora o radu kao osnovnog dokumenta koji garantira prava radnicima.

Zdravstveni radnici zahtijevaju i povećanje satnice te korekciju koeficijenata. Nakon toga plaća spremačice trebala bi biti viša za 110 maraka, medicinskim sestrama za 220, a doktorima specijalistima za 440 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije